Španska kuća - Fotografija: Relja Ivanić

Nova scenografija na savamalskoj pozornici

Ne tako reprezentativni zidovi Španske kuće kraj Brankovog mosta u Beogradu, podržani čeličnim ojačanjima i drvenim potporama, danas predstavljaju ikonu Savamale u svoj njenoj bedi, zapuštenosti i zaboravu. Samo na osnovu rasporeda i karaktera otvora na fasadi može se naslutiti da se nekada tu nalazio objekat reprezentativnog karaktera.

Španska kuća podignuta je 1880. godine u akademskom stilu, kao palata sa podrumom, prizemljem i spratom. Tada je važila za najreprezentativniji objekat u tom delu grada, sve do podizanja zgrade Beogradske zadruge (Geozavod) početkom XX veka. Zgrada je bila deo Savskog pristaništa, a posle Prvog svetskog rata je bila Muzej rečnog brodarstva.

Početkom devedesetih godina vlasnik vrši radove na objektu u želji da napravi hotel, ali se radovi zaustavljaju usled loših finansijskih uslova. U toj intervenciji podrum je zaštićen od poplava, ali su unutrašnji zidovi uklonjeni, a radovi na sparatu i krovu nisu ni započeti.

Desetak godina kasnije, na inicijativu Goethe Instituta, zidovi nekadašnjeg objekta, poduprti kao delovi scenografije, sada služe kao pozornica za novu scenografiju koja se razvija iznutra. Promena na fasadi nema, ali nova scenografija isijava žarko žutom bojom kroz otvore prizivajući prolaznike. Podignuta su tri privremena paviljona, koji zajedno sa prostorom između njih čine novu scenu na Savamlskoj pozornici u okviru koje se skupljaju i prikazuju nove ideje i rešenja za ovu četvrt.

Paviljoni su napravljeni od sistema Vario betonskih oplata firme Peri, kojima se autori nadovezuju na ideju privremenosti i tranzicije kroz koju prolazi okruženje objekta. Ideja je sprovedena na vrlo racionalan način jer se oplata iznajmljuje i kasnije se može upotrebiti na drugim projektima, pri čemu se na objektu Španske kuće neće videti bilo kakvi tragovi nakon uklanjanja paviljona.

Prema rečima arhitekte Nikole Bankovića, koautora projekta, paviljon je tu da bi probudio svest ljudi o urbanom, građevisnkom, sociološkom i svakom drugom potencijalu koji ima Savamala.

Relja Ivanić
Faktografija
ObjekatPrivremena instalacija u Španskoj kući
MestoBeograd (Srbija)
AdresaBraće Krsmanović 2
ProgramPrivremeni višenamenski paviljon
Površina80 m² + 50 m² natkriveno
45 m² nenatkriveno
Godina2013.
AutorTim Rieniets i Nikola Banković
uz asistenciju Nemanje Zimonjića
FotografijeRelja Ivanić


Španska kuća - Fotografija: Relja Ivanić
Render
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • 29.12.2014

    Predivno arhitektonsko zdanje, sa prepozantljvim stilom, a na srecu je postalo ponovo “aktivno” mesto u jedinstvenoj Savamali. Beograd je bogat, jer ima ovakve gradjevine i ovoliko prica vezano za njih.