Dizajn inkubator Nova Iskra

U beogradskoj četvrti Savamala, neformalnom centru kreativnih industrija, otvoren je dizajn inkubator Nova Iskra – savremeno opremljen zajednički radni prostor namenjen mladim dizajnerima, arhitektama i ilustratorima koji imaju potrebu za profesionalnim radnim okruženjem, razmenom iskustava i mestom susreta sa klijentima i predstavnicima industrije. Grupa menadžera u kulturi i kreativaca više od dve godine je radila na pratformi, a najveći poduhvat u tom procesu bila je rekonstrukcija i opremanje prostora koji je grad obezbedio, a koji je osmislio duo Petokraka.

Radni prostor za 18 mladih dizajnera biranih na godišnjem konkursu koristi se po principu rent-a-desk, gde dizajneri na godinu dana iznajmljuju radno mesto i uz to pravo na korišćenje pratećih sadržaja. Prostor otvorenog plana na dva nivoa, ukupne površine 350 m2, koncipiran je tako da zadovolji sve aspekte profesionalnog delovanja dizajnera – individualni i grupni rad, izradu modela, sastanke, edukaciju i opuštanje.

Tako gornji, glavni nivo čine radni prostor opremljen sa 18 individualnih radnih stolova, centralno postavljena maketarska radionica uokvirena staklenim zidovima sa tri strane, zatim sala za konferencijske sastanke i prezentacije, javno dostupna stručna biblioteka koja je istovremeno prostor za 1na1 sastanke, te multifunkcionalna lounge zona koja se lako može transformisati u prostor za mini predavanja, prezentacije i radionice kapaciteta 20-25 učesnika.

Granice između ovih prostornih segmenata nisu strogo određene i definisane već okvirno naznačene, čime je ostvarena i vizuelna i upotrebna otvorenost prostora. Funkcionalne zone su definisane pre svega pažljivom dispozicijom i grupisanjem odabranih komada nameštaja, te staklenim panelima tamo gde je zvučna barijera neophodna.

Donji nivo, manji i izdužen, sadrži ulazni hodnik koji je opremljen stolicama i uslužnim kasetama (njih 18) i zamišljen kao mesto susreta, neformalnog razgovora i sastanka korisnika i njihovih klijenata.

Oblikovni koncept sastoji se u suprotstavljanju i mirenju zatečenih i novouvedenih arhitektonskih elemenata. Naglašavanjem odnosa parova suprotnosti staro/novo, grubo/glatko i rustično/obrađeno stvara se atmosfera koja podstiče na kreativno delovanje i interakciju. Lakoća, svedenost i posvećenost detaljima osnovne su karakteristike ukupne artikulacije prostora.

Osvetljenje onih delova enterijera do kojih ne dopire oskudna dnevna svetlost postignuto je tankim linijskim svetiljkama, dok krovne laterne omogućavaju prodor dnevnog svetla u zadnji deo radnog prostora.

Kao prvi prostor takve vrste u regionu, dizajn inkubator Nova Iskra pokazuje da se posvećenim združenim i samoorganizovanim delovanjem uz podršku sredine može stvoriti prostor izuzetnog kreativnog potencijala. Ne sumnjamo da će taj potencijal u ovakvom okruženju biti iskorišten.

Priredili: Dragan Marković & Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatNova Iskra
MestoBeograd (Srbija)
AdresaGavrila Principa 43
ProgramZajednički radni prostor
Površina350 m2
Godina2012.
AutoriAleksa Bijelović, Milica Maksimović (Petokraka)
FotografijeRelja Ivanić
Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja