IMG_2171
IMG_2172
IMG_2173
IMG_2174
IMG_2169
IMG_2170
IMG_2186
IMG_2184

Nova Iskra predstavljaja početak programa Create in Residence

Na samom početku svoje nove programske sezone, Nova Iskra – u saradnji sa Švedskim Institutom, festivalom Krokodil i drugim partnerima – predstavlja novu CREATE IN RESIDENCE platformu i najavljuje start rezidencijalnog programa namenjenog književnosti i dizajnu ove jeseni u Beogradu, Malmeu i Gotlandu. U četvrtak 4. septembra u Novoj Iskri, uz prisustvo švedskih partnera biće predstavljen sam program, kao i prvi učesnici– dizajneri, pisci i strip crtači iz Srbije i Švedske.

Create in Residence je novi, multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut, a posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Pored Švedskog Instituta kao inicijatora, podršku programu pruža i Ambasada Švedske u Beogradu.

Tokom svoje pilot faze, program je posebno fokusiran na dva kreativna domena. Pored Writers in Residence programa organizovanog u saradnji sa festivalom Krokodil, Baltičkim centrom za pise i prevodioce i Comic Arts centrom iz Malmea, postavljen je okvir i za jedinstvenu dvosmernu razmenu mladih, talentovanih dizajnera iz Švedske i Srbije.

Pored trojice autora koji su već bili deo razmene pisaca tokom ove godine – Olle Bergman, Hakan Laghner i prevodilac Đorđe Žarković – u Beogradu će ove jeseni mesec dana u okviru Kuće za pisce provesti i spisateljica Ann Hallstrom. Na Krokodilov poziv za dva domaća pisca i jednog strip crtača za jednomesečni stipendirani boravak u Švedskoj odazvalo se 42, odnosno 17 autora, a izabrani učesnici prema odluci partnera iz Švedske su Jasmina Topić, Bojan Babić i Saša Rakezić (Aleksandar Zograf).

Program Designers in Residence je pre svega namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima iz širokog polja dizajn disciplina, a biće sproveden of od strane tri istaknute organizacije iz Malmea – kulturni centar Stpln, Univerzitet u Malmeu i Form/ Design Center – u saradnji sa Dizajn inkubatorom Nova Iskra iz Beograda, koji je sproveo konkurs u Srbiji i ove jeseni će ugostiti tri istaknuta švedska dizajnera mlađe generacije, izabranih između 19 prijava.

Pored Jenny Nordberg koja iza sebe ima već zapaženu izlagačku karijeru, realizovane proizvode i konceptualne projekte, po jedan mesec u okviru Nove Iskre provešće talentovana dizajnerka nameštaja posvećena radu sa drvetom Sophia Lithell koja će se upoznavati sa lokalnim zanatima vezanim za obradu drveta, kao i industrijski i “child culture” dizajner Pontus Johansson, čiji je rad fokusiran na nove storytelling koncepte i proizvode namenjene dečijoj igri i edukaciji.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti su glavne odlike ovog programa u celini. U procesu selekcije akcenat stavljen na kvalitetu portfolija kandidata, njihovu motivaciju za korišćenje rezidencijalnog boravka, kao i interdisciplinarnost njihovog pristupa, potencijal za lični razvoj i povezivanje sa lokalnom dizajn scenom.

Na konkurs za dizajnere u Srbiji prijavilo se 82 autora. Po mesec dana u Malmeu provešće troje autora iz različitih sfera dizajna. Manja Lekić, čiji će boravak biti vezan za univerzitetski centar Medea, bavi se digitalnim storytellingom i dizajnom interakcija. Diplomirala je grafiku knjige i animaciju na FPU u Beogradu, a master iz interaktivnog storytellinga na Moholy-Nagy Univerzitetu za umetnost i dizajn u Budimpešti.

Nenad Dodić je ilustrator i grafički dizajner iz Beograda koji se kroz dizajn objekata i igračaka bavi trodimenzionalnim predstavljanjem svojih karakternih ilustracija, učestvovao je u više projekata i samostalno izlagao u Srbiji. Njegov rezidencijalni boravak biće vezan za kulturni centar Stpln, u okviru koga se nalazi i vrhunski opremljen studio za 3D štampu i digitalnu fabrikaciju Fabriken.

U istom prostoru radiće i arhitektica Mirjana Utvić čiji je rad fokusiran na društvene eksperimente (pogledajte projekat Otvorene biblioteke) i multidisciplinarne projekte. Master program na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu završila je 2013. godine.

Kao i slučaju pisaca i strip crtača, izbor kandidata iz Srbije zajednički su sačinili svi švedski partneri projekta, a pored pomenutih inovacionih centara dizajneri iz Srbije će sarađivati i sa Form/ Design Center-om, u okviru čijeg programa će se predstaviti švedskoj publici. Učesnici programa imaće obezbeđene putne troškove, smeštaj, stipendiju, radni prostor i profesionalnu podršku lokalnih partnera u Srbiji i Švedskoj. Program Create In Residence povezuje kulture kroz kreativnu produkciju, saradnju i razmenu. Create In Residence ima za cilj da podstakne lični i profesionalni razvoj mladih autora i uspostavi nove veze između književnih i dizajn scena Srbije i Švedske.

Zvanični start programa zakazan je za četvrtak, 4. septembar u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43), kada će celokupni program biti predstavljen uz učešće predstavnika Švedskog instituta i drugih partnera iz Švedske, a publici će se predstaviti i izabrani učesnici iz Srbije. Ulaz je slobodan.Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja