12-29. XI 2013.

Izložba Dušice Dražić “New city” u galeriji G12 HUB

New City je velika maketa nepostojećeg grada. Objekti i zgrade od kojih je grad sastavljen predstavljaju projekte koji su bili realizovani i izgrađeni, ali zatim i uništeni usled neostvarenog potencijala projekta. Uništavanje ovih objekata nije posledica ratova ili prirodnih nepogoda, već isključivo namerno i organizovano rušenje. Upravo ovako planirano uništenje predstavljalo je potvrdu neuspeha projekata.

Naziv izložbe referiše na modernističke trendove 60tih godina prošlog veka u okviru kojih su kreirani i razvijani novi gradovi. Ovakvi gradovi nisu rasli prirodno, tokom dužeg niza godina, već su bili osmišljeni i podignuti u relativno kratkom vremenskom periodu. Često se radilo o potrebi za ispitivanjem novih urbanističkih tehnologija i ideja vezanih za formu, sadržaj i pogodnosti za stanovnike. Primeri ovakvih trendova se nalaze širom sveta: Novi Beograd, Louvain-la-Neuve, Brazilia, Novi Zagreb. Često promena političkog, ekonomskog ili socijalnog sistema utiče na izbor koncepata ili projekata koji će se izvesti. Tako forma postaje izraz date ideologije.

Rad New City kritički preispituje političke, ekonomske, pravne, socijalne i formalne razloge koji su predstavljali argumente za rušenje postojećih, još uvek funkcionalnih zgrada. On preispituje metodologije, ali i etiku različitih urbanih transformacija širom sveta. Rad poziva na promišljanje ideje održivog grada, a odbačeno i uništeno tretira kao propušteni potencijal.

Otvaranje: 12. novembra u 19 sati

G12 HUB, Karađorđeva 59, Beograd
Kontakt: Jelena Piljić, 0604425544, jelena@g12hub.com

06-newcity-drazic
00-newcity-drazic


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja