Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma

Izložba Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma se nakon postavke u Mariboru, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, od 19. maja do 1. jula seli u Beograd, u Muzej istorije Jugoslavije. Kao rezultat dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta, koji se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorio „socijalistički napredak“ u bivšoj Jugoslaviji, ova izložba pokušava da utvrdi šta se sa tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma.

Izložba na kojoj će biti predstavljeni arhitektonski projekti i veliki urbanistički planovi koji su obeležili jugoslovensko socijalističko razdoblje, usredsređuje se na prekretnice i vizije (nedovršene) modernizacije gradova za vreme socijalizma i teži da odgovori na pitanja u vezi s njihovom ulogom i zaostavštinom u zemljama naslednicama. Pored fizičkog prostora, odnosno planiranja i izgradnje gradova kao jednog od sredstava socijalističke modernizacije i uloge arhitekture u toj proizvodnji, izložba se bavi i simboličkim prostorima u kojima su se ovi procesi odvijali, kao što su geopolitički, kulturni, ekonomski i ideološki prostor.

Otvaranje izložbe je u subotu 19. maja u 16h, i trajaće do 1. jula. Organizator je Društvo arhitekata Beograda, u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije, Udruženjem hrvatskih arhitekata, Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana), Umetničkom galerijom Maribor i Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje).

U sklopu pratećih aktivnosti, organizovane su dečije radionice u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom i udruženjem Proces – edukativna arhitektura, svake subote od 12h u Muzeju istorije Jugoslavije.

Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano nedeljom od 12 h (za grupe studenata od 14h), a u nedelju 20. maja kroz izložbu će voditi autori i rukovodioci projekta Vladimir Kulić i Maroje Mrduljaš.

Fotografije: Relja Ivanić

U poseti izložbi Nedovršene modernizacije u Mariboru

U poseti izložbi Nedovršene modernizacije u Mariboru

U poseti izložbi Nedovršene modernizacije u MariboruUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja