Poslovni objekat Neckom

Smešten na obodu Nikšića na specifičnoj, isturenoj lokaciji niske izgrađenosti, koja obeležava ulaz u grad, uokviren uzbudljivim kamenitim pejzažom, novi poslovni objekat firme Neckom neizbežno dobija ulogu novog prostornog repera i utoliko pre mora biti umetnut sa posebnom pažnjom. Projektovanje kuće obeležio je zajednički entuzijazam investitora i arhitekata da se u prostor Nikšića upiše savremena arhitektonska realizacija, koja će svojim karakterom i idejom pružiti uzor emancipatorskim duhovima u lokalnoj sredini.

Kompaktna forma kuće objedinjuje nekoliko različitih funkcija u tri prostorna segmenta. Frontalni segment sadrži ulaznu partiju u prizemlju, izložbeni prostor na prvom, a objedinjeni kancelarijski prostor na drugom spratu.

Zenitalno osvetljeni pojas, kao vezni deo objekta, sadrži kompaktni centralni hol koji povezuje sve klijentima dostupne prostore.

Segment objekta najvećeg gabarita obuhvata prodajnu halu u prizemlju i izložbeni prostor na spratu, osvetljen preko šed krova prirodnim svetlom koje umekšava ivice prostorije. Bela boja zidova i poda galerije preneta je kao objedinjujući element na celokupni enterijer objekta.

Ambicija investitora da se novim objektom intenzivno uključi u život lokalne sredine, manifestuje se i u odluci da se prostor na prvom spratu frontalnog segmenta objekta otvori za izlaganje dela lokalnih mladih umetnika, za književne promocije i druge kulturne događaje. Ovaj prostor je, kao i administrativni blok na drugom spratu, orjentisan istočno – ka gradu, tako da zastakljeni front izlaže celokupan enterijer čestim pogledima spolja i niskom istočnom suncu.

Shodno politici firme, koja neguje transparentnost u poslovanju i demokratičnost u organizaciji rada, kancelarijski prostor je u potpunosti objedinjen, tako da se ni radni prostor menadžmenta firme ne izdvaja iz otvorenog sistema sa tridesetak radnih stolova. Celokupni prostor drugog sprata dodatno je osvetljen preko trakastog prozora, koji preko šed krovova pruža pogled ka planinskom pejzažu na zapadu.

Priredio: Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatNeckom
MestoNikšić, Crna Gora
Površina2468m2
ProgramPoslovni i izložbeno-prodajni prostor
Godina2011.
AutorRe:a.c.t (Srđan Tadić, Grozdana Šišović, Dejan Milanović)
FotografijeAna Gardašević
Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja