H House

Modularna ruralna vila

Na obodu šume, u ruralnom području nadomak Budimpešte, arhitekta Tamás Dévényi iz studija Budapesti Műhely projektovao je porodičnu vilu čija pojavnost i prostorna organizacija proizilaze iz reinterpretacije srednjoevropske tradicionalne seoske kuće.

Horizontalni plan kuće sastoji se od 16 linearno nanizanih prostornih jedinica površine 12 kvadratnih metara. Centralno postavljen dugački hodnik deli osnovu na dva dela, opsluženi i opslužujući prostor, pri čemu hodnik i opslužujući prostor po širini dele jedan modul, dok drugi modul u celini zauzimaju opsluženi prostori. Postignuta projektantska jasnoća rezultat je primene modularne prostorne organizacije i konstrukcije objekta.

Konstrukcija je jasno hijerarhijski razdeljena. Osnovu kuće čini betonski postament na koji se nadovezuje drvena konstrukcija, čija je struktura najuočljivija u otvorenim delovma trema. Na drvenu konstrukciju nadovezuje se dvovodni krov pokriven kombinacijom drveta i metalnih panela, čiji raspored prati unutrašnje programsko ustrojstvo objekta. Dimenzija, oblik i pozicija krova čine ga najupečatljivijim oblikovnim elementom vile. Forma krova i nagib od 41 stepen proizašli su iz lokalnih regulacionih propisa i poštovanja graditeljske tradicije.

Različitost sadržaja i ambijenata postignuti su promišljenim kolažiranjem različitih mikrocelina i raznovrsnom upotrebom materijala – drveta, betona, metala i stakla. Mada se uklapaju u osnovnu organizacionu šemu, pojedini delovi kuće razbijaju krutost modularne organizacije. Prostrani dnevni boravak sa kaminom predstavlja prostorno, organizaciono i orijentaciono središte vile, zauzimajući ukupno 4 prostorna modula. Dva bočno izvučena betonska rama razbijaju njen linearni karakter, naglašavajući poziciju obodnih terasa i pravac prostiranja konstruktivnih elemenata.

U pogledu razmere, proporcija i materijalizacije, vila se uklapa u prirodni ambijent. Frontalni i bočni trem otvaraju kuću prema šumskom pejzažu, formirajući poluotvorene nadstrešene prostore pogodne za boravak tokom letnjih meseci. Na južnoj, bočnoj strani nalazi se trem sa garažnim prostorom i skladištem za ogrev, dok je severna fasada u potpunosti prekrivena metalnim panelima, formirajući prepoznatljivu siluetu objekta sa smaknutim krovom.

Savremenom interpretacijom tradicionalne seoske kuće, primenom lokalnih građevinskih materijala i poštovanjem strogih regulacionih propisa, H House ukazuje na potencijale koje tradicionalni pricipi građenja pružaju u pogledu ostvarivanja harmoničnog dijaloga između čoveka, arhitekture koju stvara i prirode koju nastanjuje.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatH House
MestoSóskút (Mađarska)
ProgramSeoska vila
Površina180 m²
Godina2011.
AutorTamás Dévényi (Budapesti Műhely)
FotografijeTamas Bujnovszky


H House
H House
H House



Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja