Fakultet u Rijeci

Mikro-makro celovitost: Filozofski i Učiteljski fakultet u Rijeci

Zgrada Filozofskog i Učiteljskog fakulteta jedna je od četiri objekta izgrađenih u prvoj fazi razvoja novog studentskog kampusa Univerziteta u Rijeci, niklog na mestu nekadašnje vojne kasarne na Trsatu. U ovom objektu objedinjeni su programi i aktivnosti dve visokoškolske institucije, od kojih svaka obuhvata po desetak studijskih programa i isto toliko odseka.

Osnovni gabarit zgrade proizilazi iz stroge regulacije definisane urbanističko-arhitektonskim planom kampusa. Njena kompozicija sastoji se od smene pravougaonih volumena, međusobno povezanih spletom intimnih, čovekomernih prostora javnog karaktera i svedenog mobilijara. Ovi pojedinačni prostori linijski su uvezani unutrašnjom kaskadnom studentskom „ulicom“ koja povezuje sva četiri ulaza zgrade različitih visinskih nivoa. Svojom sveobuhvatnošću i pozicijom ova ulica omogućava efikasnu prostornu orijentaciju i protočnost unutar objekata, čineći na taj način njegovu prostorno/programsku „kičmu“.

Karakter i važnost pojedinačnih prostora označeni su materijalom, bojama i teksturom. Na primer, požarni izlazi ne tretiraju se samo kao puki namenski prostori, već i kao dodatni prostor intimnih i nekontrolisanih sustreta koji objektu daje prepoznatljivi identitet vizuelne poroznosti. Sa druge strane, po svojoj materijalizaciji i programu, donji korpus objekta otvoren je i prozračan, te se na ovom nivou spoljni prostor blago pretače u unutrašnji, dok je gornji korpus kruće organizacije i strogo oblikovane fasade. Asimetrična igra otvorenih i zatvorenih površina fasadnog platna oba korpusa razbija njihovu osnovni, kruti volumen.

Ipak, razigranost i životnost spoljašnje artikulacije objekta nije u istoj meri propraćen u njegovoj unutrašnjosti. Prostori u kojima borave studenti i nastavnici (amfiteatri, učionice, kabineti) tretirani su u asketskom maniru, svedene opremljeni i bez puno složenih detalja. Tipološka i organizaciona uklopljenost ovih prostora, pojedinačno i u zbiru, nadjačala je sve druge oblikovno-estetske karakteristike.

Gledano u celini, u okvirima strogih urbanističko-građevinskih propisa, postignuta je složena prostorno-organizaciona šema koja po svojim arhitektonskim vrednostima postavlja ovaj projekat daleko ispred drugih, trenutno izgrađenih objekta riječkog univerzitetskog kampusa.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatFilozofski i Učiteljski fakultet
MestoRijeka, Hrvatska
ProgramFakultetski kompleks
Godina2010.
Površina21.015 m2
Budžet1000€/m2
AutorHildegard Auf-Franić, Tin Sven Franić i Vanja Rister
FotografijeRobert Leš


Fakultet u Rijeci
Fakultet u Rijeci
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja