Camenzind prostor

Manje od hiljadu

Gete Institut je u sklopu projekta Urban incubator: Belgrade, posvećenog razvoju četvrti Savamala, pozvao alternativni arhitektonski časopis Camenzind (istraživačku platformu biroa BHSF iz Ciriha) da vode projekat u Beogradu. U periodu od šest meseci održavaće se radionice u kojima učesnici imaju zadatak da u vidu teksta i audio zapisa dođu do odgovora na temu izgrađenog okruženja Savamale, koji će zatim biti publikovani u specijalnom godišnjem izdanju Camenzinda.

Za vreme trajanja projekta, Camenzind će imati svoj privremeni radni prostor u ulici Kraljevića Marka. Tim povodom, BHSF je angažovao mlade arhitektice Tamaru Popović i Ivu Bekić da osmisle rešenje enterijera. U pitanju je specifična situacija u kojoj arhitekti projektuju za arhitekte, sa budžetom za izvođenje koji je gotovo nepostojeći.

Stambeni objekat u čijem prizemlju su dve prostorije časopisa izgrađen je 1837. a nadograđen 1852. godine i pripadao je jevrejskoj trgovačkoj porodici. Prizemlje i podrum koristili su se kao magacinski prostori koji su bili plovno povezani sa rekom Savom. Prethodnih godina, prizemni deo zgrade je koristio Dom omladine kao galeriju.

Building the Domes

Anatomija dve zatečene prostorije sa lučnim nišama i otvorima u zidovima asocirala je arhitekte na nedostatak kupola u njima. Kupole su stoga grafički interpretirale na plafonima, stvarajući iluziju treće dimenzije i prostor gotovo sakralnog karaktera.

Funkcionalna podela na radni i salonski prostor podržana je jednostavnim, duhovito improvizovanim nameštajem, koji sugeriše razliku u načinu korišćenja prostora.

Budući da je budžet bio izuzetno mali, nije bilo moguće predvideti, niti kontrolisati konačni rezultat. U ograničenim uslovima odluke su se donosile usput a rešenje improvizovalo, sa arhitektima često u ulozi majstora. Odlično su se snašle, mislimo.

Priredili: Kosta Mijić, Relja Ivanić
Faktografija
ObjekatCamenzind redakcija
MestoBeograd
ProgramRadni prostor
Površina45 m²
InvesticijaXXS
Godina2013.
AutorTamara Popović & Iva Bekić
FotografijeRelja Ivanić


Camenzind prostor
Camenzind prostor - 3D prikazi
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (4)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • Dragan Marković
  27.03.2013

  kupola je zanimljiva stvar, ali su mi ofingeri najinventivniji detalj. reciklaža u punom smislu reči :D

 • ljilja
  27.03.2013

  Savršeno, imamo divne mlade arhitekte

 • Srđan Derajić
  28.03.2013

  Bravo!

 • Stefan
  05.04.2013

  Genius! Hahahha “LOL! Pantheon!”