circus Destetika

Mala scena velikog horizonta

Pozorišni komad Hrvatskog narodnog kazališta Ivan Plemeniti Zajc u Rijeci, po tekstu kratkih pričâ ruskog avangardnog pesnika i pisca Daniila Kharmsa, a u režiji Aleksandra Popovskog, realizovan je kao otvorena scena ili ambijentalni teatar, prema projektantskom rešenju dizajnerâ iz studija NUMEN / For Use. Postavljena na gradskoj obali uz more, poput umetničke urbane instalacije, svojim vizurama scena se širi na daleki morski horizont, zaliv i Riječko brodogradilište.

Koncept za ovaj ambijentalni teatar u kome se prožimaju scena, scenografija i okolni ambijent, zasnovan je na inverziji antičkog grčkog pozorišta pomešanog sa motivima kabarea, poznatog po spoju umetničke dekadencije sa političkom satirom i javnom kritikom usmerenom ka aktuelnom režimu. Priče Daniila Kharmsa, koje ukazuju na društvene stereotipe i njihovu apsurdnost, dobile su aktivni scenski performans. Prostor i ambijent u kome se scenski događaj odvija za ambijentalni teatar je osnovni umetnički okvir, gde se prostor ne koristi kao pasivni omotač, već se tretira kao sastavni i suštinski deo umetničkog rada.

Okolni ambijent (urbanitet, arhitektura, pejzaž) u ambijentalnom teatru postaje interaktivna, živa scenografija, stvarajući neponovljivu punoću prostora i uvek nove mogućnosti artikulacije mesta i događaja. Svi prostori su na ovaj način aktivno uključeni u predstavu, a okolni ambijent odražava i pokazuje kontinuitet prostora, površine i zapremine. U ambijentalnom ili site-specific teatru artikuliše se prostor u celini – ambijent postaje scena i scenografija, scena deluje kao akter, a glumci i publika kao aktivni učesnici scenskog događaja otkrivaju značenja prostora i ambijenta. Odnosno, po Umbertu Eku, ovakva dela su otvorena umetnička dela, a to znači da ih publika dovršava svojim učešćem u njihovoj realizaciji ili postojanju.

U kružnoj otvorenoj sceni Circus Destetica, publika je smeštena u centru i okružena obodnom uskom kružnom pozornicom, koju s unutrašnje strane prema publici zatvara crvena zavese, naglašavajući intimnu teatarsku atmosferu. Publika je na nižem nivou u odnosu na obodnu scenu, sedi za okruglim barskim stolovima uz mogućnost konzumiranja pića, pri čemu se aludira na atmosferu kabarea. Tokom odvijanja predstave, zavesa se otvara na različitim stranama ovog teatarskog ringa, navodeći publiku da se okreće prema radnjama na sceni. U završnici, zavesa se povlači, nestaje u potpunosti, ostavljajući gledaoce u središtu scene/cirkusa, potpuno izložene velikom morskom horizontu i gradskom ambijentu.

Kod ovog urbanog teatra, scena i scenografija se međusobno prožimaju, postaju jedno – slobodno stojeći objekat, pogodan za korištenje u istom obliku u bilo kojem prostoru, uvek pružajući i otkrivajući novo i neizvesno u stalnim promenama mesta i ambijenta. Ambijentalni performansi su u stalnoj fazi razvoja u savremenom teatru, a mnogobrojne pozorišne kompanije sve više koriste različite prostore u koje smeštaju njihova pozorišna ostvarenja, pri čemu moraju stalno da tragaju za odgovarajućim prostorima za svoj rad u ogromnom polju koje termin site ili ambijent obuhvata.

Priredio: Nebojša Antešević
Faktografija
PROJEKATCircus Destetica – Scena na otvorenom
MestoRijeka (Hrvatska)
ProgramOtvorena pozorišna scena / scenografija
Godina2010.
AutorNUMEN / Sven Jonke, Christoph Katzler i Nikola Radeljković
FotografijeNUMEN


circus Destetika
circus Destetika
circus Destetika
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja