Maketa pešačke zone Grada Novog Sada

Maketa pešačke zone Grada Novog Sada nastala je kao rezultat rada u okviru izbornog predmeta “Maketarstvo” na drugoj godini osnovnih akademskih studija Arhitekture, na Departmanu za Arhitekturu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i prikazuje složenu urbanu matricu starog jezgra grada u razmeri 1:100. Maketa je rađena u proteklih pet godina i u njenu izradu je bilo uključeno oko 440 studenata koji su u individualnom ili timskom radu pravili pojedinačne makete objekata, naknadno sklopljenih u urbanističku celinu. U izradi makete studenti su proveli više od 11.000 individualnih radnih sati na vežbama u kojima su prošli kroz različite procese u izradi makete: od snimanja objekata na terenu, preko izrade radnog i finalnog modela.

Maketa pešačke zone Grada Novog Sada je jedinstveni primer urbanističke makete u ovom regionu sa visokim nivoom detalja i realizovan od strane studenata, budućih arhitekata. Nivo detalja na maketi se razlikuje od vrste urbanog prostora, te su na maketi naglašene fasade ulica i trgova centra Novog Sada. Maketom grada su studenti i autori izložbe želeli da na jedan novi način prikažu grad, omoguće potpuno drugačije sagledavanje ulica preko kojih se svakodnevno prolazi, ali i da daju trajan doprinos u očuvanju istorijske baštine i graditeljskog nasleđa Novog Sada.

Autori izložbe: dr Bojan Tepavčević i Dejan Mitov
Tekst: Dejan Mitov, Modelart arhitekti

Maketa pešačke zone Grada Novog Sada - Modelart arhitekti, Fotografija: Dejan Mitov

Maketa pešačke zone Grada Novog Sada
Fotografija: Dejan MitovUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (2)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • makarije
  20.12.2014

  I gde moze da se pogleda?

 • A
  21.12.2014

  @makarije

  Izlozba se zavrsila pre nekoliko dana. Medjutim, bice odrzana jos jedna na prolece, gde ce biti prikazan citav pesacki deo grada.