0 COVER i NASLOVNA

M9 – Izložba diplomskih studentskih radova

U okviru proslave Dana škole, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u periodu od 19. do 24. oktobra 2014 godine, priređena je izložba izabranih Master projekata: Kurs M9.2. iz akademske 2013/2014. godine. Izložbu su otvorili Dekan fakulteta, prof. dr Vladan Đokić i prof. arh. Branislav Mitrović, a postavku su činili plakati i makete 27 od izabranih 29 završnih Master radova diplomaca Arhitektonskog fakulteta.

Selekciju radova je načinila komisija za ujednačavanje kriterijuma za ocenjivanje MODUL M9 – Master projekat: Kurs M9.2. – Projekat, u sledećem sastavu: prof. arh. Branislav Mitrović, prof. dr Aleksandra Krstić-Furundžić i prof. mr Rajko Korica sa Arhitektonskog Fakulteta u Beogradu i spoljni članovi komisije arh. Ajla Selenić (Helsinki, Finska) i doc. arh. Vasa Perović, (Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Ljubljani, Slovenija).

Master projekat (M9) predstavlja završni rad u kome student povezuje sva stečena znanja i veštine, pokazuje da vlada procesom istraživanja, konceptualizacije, projektovanja i materijalizacije složenih urbanističkih, arhitektonsko-urbanističkih celina, kao i drugim temama (opštim i u okviru usmerenja). Cilj master projekta je uvođenje studenta u visok stepen samostalnosti u svim fazama projekta. Po pravilu, teme master projekta su sintezne, i zahtevaju primenu širokog spektra predhodno stečenih znanja, veština i kompetencija.

Kako izložbe ovog tipa nisu učestale u Srbiji, a po svom sadržaju i obimu predstavljaju značajan uvid u stanje i pravac razvoja visokoškoslkog obrazovanja arhitekata, naročito onog koji se odigrava u okvirima Projektantskog studija, donosimo Vam njen retrospektivni prikaz.

4
1
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (6)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • Astra
  08.11.2014

  Jel studiraju arhitekturu ili naucnu fantastiku,
  kada vidim ove radove onda mi je jasno zasto se ne mogu snaci u praksi.

 • Душан
  08.11.2014

  Gledajući ove radove mlađih kolega, mogu da ih pohvalim, ali ne mogu da ne primetim ogroman jaz između onoga što se radi na fakultetu i onoga što se radi u praksi. Negovanje kreativnosti i istraživačkog duha je poželjno, ali arhitetura se kao umetničko-tehnička disciplina ne sme svesti na samo na tu umetničku komponetu, jer onda teži da postane (samo) grafički dizajn ili skulptura.

 • SperHead
  08.11.2014
 • yrraf
  09.11.2014

  Ako bi se na fakultetu bavili isključivo onim što se izvodi u praksi današnje Srbije, verovatno bi im bilo dovoljno dva semestra da diplomiraju. Mlade kolege se teško snalaze u praksi, pre svega, jer je praksa više ne bavi arhitekturom, već zaobilaženjem propisa, raznim legalizacijama i drugim investitorskim glupostima. Pa ne mislite valjda da treba da ih uče kako sakriti dve etaže pod krov da bi se zaobišli urbanistički propisi, kako eliminisati zelenu površinu da bi investitor dobio veću kvadraturu ili kako ne treba da razmišljaju o bilo čemu drugom sem demit fasade jer to niko u Srbiji danas neće da plati. Ionaku nas praksa pretvara u osrednje građevinske tehničare koji stavljaju potpise na bljuvotine koje svakodnevno niču po našim gradovima, pa se nadam da će barem na fakultetu nastaviti da se bave arhitekturom i istraživanjem. Gde bismo danas bili da su profesori na Bauhaus-u ili Vhutemas-u razmišljali isključivo u okvirima tehnoloških i finansijskih mogućnosti sredine kada su podučavali mlade generacije arhitekata?

 • Astra
  09.11.2014

  @yrraf
  takvo razmisljanje i jeste dovelo nasu arhitekturu tu gde jeste.

 • student
  10.11.2014

  @Astra

  Po kojoj logici ? Nasa arhitektura je tu gde jeste jer je cela drzava tu gde jeste. Arhitektonska praksa maltene ni ne postoji. A izboriti se za uslove u kojima ce moci da postoji, kao i u kojoj ce kultura generalno moci da postoji u Srbiji, je odgovornost SVIH a ne samo arhitekata ili arhitektonskog fakulteta. To je pitanje politike a ne obrazovanja.

  A fakultetu svaka cast sto u ovim uslovima uspeva da bude oaza mladim ljudima koji zele da rade na sebi.