Kultura pušenja:od tabua do tabua

Kultura pušenja: od tabua do tabua

Izložba Kultura pušenja: Od tabua do tabua, održana 2012. godine u Gliptoteci HAZU, fokusira se na ulogu koju je pušenje odigralo u hrvatskoj umetnosti i popularnoj kulturi, istražujući kompleksnu vezu između pušenja, umetnosti i tabua kroz slike, plakate, fotografije, filmove i različite predmete nastale u proteklih 150 godina.

Uzevši kao inspiraciju za postavku izložbe fenomen dima, osnovni cilj agencije Brigada bio je da ga interpretira u samoj galeriji, potpunim preobražajem postojećeg prostora. Poigravajući se idejom tabua, osmišljena je anti-izložba, prikaz koji eksponate skriva čak i od samog izložbenog prostora.

Kreirani prostor poigrava se percepcijom na nekoliko nivoa. Transformacijom i prikrivanjem svih zatečenih fizičkih elemenata galerije bojanjem u crno, konvencionalni izložbeni prostor je nestao. Unutar njega stvoren je potpuno nov prostor, bez zidova i plafona, u kojem su prisutne samo cilindrične prostorije koje podsećaju na predimenzionisane cigarete ili dim. Minimalnim unutrašnjim osvjetljenjem, one pozivaju posetioca da im se približi, da bi mu se tek ulaskom u njih razotkrili izloženi predmeti.

S obzirom da u novom prostoru nema zidova na koje bi se okačile slike, dizajnirani su stalci slični slikarskim štafelajima, kakvi su stajali u često zadimljenim ateljeima. Manji predmeti izloženi su na sistemu samostojećih displeja u sredini prostora. Difuzna plafonska rasveta osvjetljava eksponate bez kreiranja senki, kako bi se omogućio kontrast između spoljnog (crnog) i unutrašnjeg (belog) prostora.

Izložbene prostorije stvaraju misterioznu atmosferu kao asocijaciju na tabue, ispunjenu iščekivanjem i konstantnim otkrivanjem.

Priredio: Kosta Mijić
Faktografija
ProstorPostavka izložbe “Kultura pušenja: od tabua do tabua” u Gliptoteci HAZU
MestoZagreb (Hrvatska)
Godina2012.
AutorBrigada / Bruketa&Žinić OM
FotografijeDomagoj Kunić, Domagoj Blažević
VideoRed studio


Unutrašnjost cilindra sa eksponatima

Unutrašnjost cilindra sa eksponatima
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja