Kula Nebojša

Obnova i revitalizacija Kule Nebojše u podnožju Beogradske tvrđave predstavlja primer rešavanja složenog prostornog, kontekstualnog i funkcionalnog odnosa između graditeljskog nasleđa sa svojom istorijskom i kulturnom vrednošću sa jedne strane i savremene arhitektonske intervencije sa druge, a sve u okvirima strogih zaštitarskih uslova.

Program revitalizacije zahtevao je rekonstrukciju kule i dogradnju aneksa, te se kompleks sastoji iz dva osnovna dela: same kule, u kojoj su izložene srpska i grčka memorijalna postavka, i multifunkcionalnog aneksa, u kome su smešteni prateći sadržaji (prijemni hol, info centar, garderoba, sanitarni čvor, multifunkcionalna sala i administrativni blok). Spolja svesno neupadljiva, celokupna nova struktura vešto je inkorporirana u ograničen fizički okvir kule i priobalnog bedema, uz jasno razdvajanje starog i novog, istorijskog i unetog.

Sama kula je konzervirana i u celosti je zadržala svoju autentičnu formu i materijalizaciju. Savremena intervencija uvedena je u njenoj unutrašnjosti i to u dva pogleda: konstruktivnom i sadržinskom. Nova međuspratna konstrukcija i vertikalna komunikacija, izvedene u kombinaciji čelika i drveta, umetnute su u unutrašnju volumetriju kule kao nezavisna struktura, deleći je na četiri nivoa. Ova podela propraćena je u programskom smislu, gde je u formi interaktivne izložbene postavke prikazana istorija kule, od tamnice na prvom nivou do oslobođenja Srbije od Turaka na poslednjem.

Multifunkcionalni aneks predstavlja savremeni dodatak kuli, koji je integrisan u stari priobalni bedem iz kog je izvađena zemlja. Sastoji se iz dva dela: već završenog prijemnog hola koji vodi u kulu (vodena kapija) i još nedovršenog dela koji je zamišljen kao multifunkcionalna sala. Stakleni krov hola svojom transparentnošću omogućava vizuelnu povezanost između starog i novog. Sala je smeštena u betonsko korito osvetljeno preko dugačkih obodnih lanterni, dok je njegov krov zatravljen kako bi se doživeo kao bedem gledajući sa gornjeg grada.

Celokupna intervencija svojom svedenošću i veštim rešavanjem programskih, konstruktivnih i tehnoloških izazova sa kojima su se projektanti susreli ne narušava autentični izgled kule i priobalnog bedema. Skladan odnos istorijskog i savremenog daje nov život i vanvremensku dimeniziju Kuli Nebojši, koja kod posetilaca izaziva snažan vizuelni i emotivni doživljaj.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatKula Nebojša – rekonstrukcija i dogradnja
MestoBeograd (Srbija)
ProgramMemorijalni centar
Površina650 m2
Godina2011.
AutorDejan Miljković, Jovan Mitrović, Branko Pavić
KonstrukcijaMilan Glišić
FotografijeRelja Ivanić





Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (4)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • Stefan
    04.12.2012

    Najs!

  • Krsto
    14.12.2012

    Vrlo zreo projekat, zasnovan na pravilnom shvatanju rekonstrukcije istorijskih spomenika: novoizgrađeni delovi jasno diferencirani od postojećih, a ipak skladno uklopljeni. Sve u svemu, pun pogodak!

  • Prof. dr Milan Glisic
    23.03.2013

    Cudno je, u najmanju ruku, da moje ime ne navodite u ovoj prezentaciji. Kompletna konstrucija svega sto se ovde vidi je projektovana i potpisana od mene.

  • 23.03.2013

    Poštovani prof. dr Glišiću, izvinjavamo se zbog greške. Uneli smo ispravku u faktografiju.