SH cover

Kuća od kamena

Kuća od kamena, autora Davora Matekovića (Proarh) nalazi se u Lukovu Šugarju i namenjena je za povremeni boravak i odmor. Bitnu smernicu u oblikovanju opredelio je kontekst u kome se nalazi, a to je s jedne strane blizina mora, a sa druge strane podnožje Velebita.

Ono čime ova kuća zavodi pri prvom susretu je snažan prostorni utisak – kameni monolit deluje kao znak u prostoru.

Kuća gledano odozgo deluje kao kristal soli koji izvire iz morske vode, dok se iz donjeg rakursa ona uklapa i utapa u planine u zaleđu. Kompaktni čvrsti volumen pomalo asocira na donžon i emituje osećaj sigurnosti, trajnosti i zaštićenosti, u ovom slučaju proistekao kao potreba za zaštitom od lokalnih klimatskih uslova – jakih bura, sunca i soli.

Oblik kuće u osnovi nastao je donekle ponovljenim oblikom parcele unutar granica iste, shodno regulama gradnje, čime se postigla maksimalna iskorišćenost prostora, a obzirom na skučenu veličinu parcele, tradicionalna organizacija funkcija po vertikali se spontano pokazala logičnim i najracionalnijim rešenjem. Ukupna površina kuće od 150 m2 razvija se u funkcionalnim zonama po etažama tako što je u suterenskoj zoni poluukopana tradicionalna „kužina“ sa ostavom povezana sa baštom koja gleda na more, kojoj se pristupa samo spoljnim stepeništem, dok su u prizemnoj etaži, odakle se ulazi u kuću, razvijeni dnevni sadržaji, povezani internim stepeništem sa spavaćim sobama i manjim zajedničkim prostorom na spratu. Dnevni prostori i glavna spavaća soba imaju pogled ka moru, dok su ostale spavaće sobe i servisni prostori orijentisani ka zaleđu. Dizanjem u prostor, nepravilni šestougao iz osnove razvija se u poliedar, dodatno naglašen izlomljenom ravni krova, a neprekinutim uvijanjem cele kuće u oblogu kamena još više se naglašava pomenuti utisak kompaktnog čvrstog kamenog kristala, otpornog na spoljne uticaje, čime se postiže iskonski zahtev građenja – zaklon. Rezultat je atraktivna forma kuće – istovremeno arhetipska i savremena.

Projektantski stav je iskazan svedenim, jasnim arhitektonskim jezikom, oslonjen na tradiciju u smislu korišćenja pojedinih elemenata, ali u konačnom sklopu veoma savremenog izraza. Autor uvažava graditeljska načela primorske arhitekture, ali ih reinterpretira kako koristeći mogućnosti koje nudi savremena graditeljska tehnologija, tako i uvođenjem pojedinih arhitektonskih elemenata i materijala koji predstavljaju odmak od kanona.

Korisnik ima mogućnost suprotnih iskustava boravka, od otvorenosti ka krajoliku do potpune izolacije i zaštićenosti. Dualizam se iskazuje prožimanjem funkcije i lepote, poznatog / već viđenog i novog, asketskog i hedonističkog u isto vreme, i to je ono što ovu kuću čini višeznačnom i vanvremenskom.

Ela Nešić
Faktografija
ObjekatKuća od kamena
MestoLukovo Šugarje (Hrvatska)
ProgramPorodična kuća za odmor
Površina150,8 m2
Godinaprojektovano 2012.,realizovano 2014.
AutorPROARH, Davor Mateković


SH 05
SH 03Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja