SH cover

Kuća od kamena

Kuća od kamena, autora Davora Matekovića (Proarh) nalazi se u Lukovu Šugarju i namenjena je za povremeni boravak i odmor. Bitnu smernicu u oblikovanju opredelio je kontekst u kome se nalazi, a to je s jedne strane blizina mora, a sa druge strane podnožje Velebita.

Ono čime ova kuća zavodi pri prvom susretu je snažan prostorni utisak – kameni monolit deluje kao znak u prostoru.

Kuća gledano odozgo deluje kao kristal soli koji izvire iz morske vode, dok se iz donjeg rakursa ona uklapa i utapa u planine u zaleđu. Kompaktni čvrsti volumen pomalo asocira na donžon i emituje osećaj sigurnosti, trajnosti i zaštićenosti, u ovom slučaju proistekao kao potreba za zaštitom od lokalnih klimatskih uslova – jakih bura, sunca i soli.

Oblik kuće u osnovi nastao je donekle ponovljenim oblikom parcele unutar granica iste, shodno regulama gradnje, čime se postigla maksimalna iskorišćenost prostora, a obzirom na skučenu veličinu parcele, tradicionalna organizacija funkcija po vertikali se spontano pokazala logičnim i najracionalnijim rešenjem. Ukupna površina kuće od 150 m2 razvija se u funkcionalnim zonama po etažama tako što je u suterenskoj zoni poluukopana tradicionalna „kužina“ sa ostavom povezana sa baštom koja gleda na more, kojoj se pristupa samo spoljnim stepeništem, dok su u prizemnoj etaži, odakle se ulazi u kuću, razvijeni dnevni sadržaji, povezani internim stepeništem sa spavaćim sobama i manjim zajedničkim prostorom na spratu. Dnevni prostori i glavna spavaća soba imaju pogled ka moru, dok su ostale spavaće sobe i servisni prostori orijentisani ka zaleđu. Dizanjem u prostor, nepravilni šestougao iz osnove razvija se u poliedar, dodatno naglašen izlomljenom ravni krova, a neprekinutim uvijanjem cele kuće u oblogu kamena još više se naglašava pomenuti utisak kompaktnog čvrstog kamenog kristala, otpornog na spoljne uticaje, čime se postiže iskonski zahtev građenja – zaklon. Rezultat je atraktivna forma kuće – istovremeno arhetipska i savremena.

Projektantski stav je iskazan svedenim, jasnim arhitektonskim jezikom, oslonjen na tradiciju u smislu korišćenja pojedinih elemenata, ali u konačnom sklopu veoma savremenog izraza. Autor uvažava graditeljska načela primorske arhitekture, ali ih reinterpretira kako koristeći mogućnosti koje nudi savremena graditeljska tehnologija, tako i uvođenjem pojedinih arhitektonskih elemenata i materijala koji predstavljaju odmak od kanona.

Korisnik ima mogućnost suprotnih iskustava boravka, od otvorenosti ka krajoliku do potpune izolacije i zaštićenosti. Dualizam se iskazuje prožimanjem funkcije i lepote, poznatog / već viđenog i novog, asketskog i hedonističkog u isto vreme, i to je ono što ovu kuću čini višeznačnom i vanvremenskom.

Ela Nešić
Faktografija
ObjekatKuća od kamena
MestoLukovo Šugarje (Hrvatska)
ProgramPorodična kuća za odmor
Površina150,8 m2
Godinaprojektovano 2012.,realizovano 2014.
AutorPROARH, Davor Mateković


SH 05
SH 03


Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja