Kuća CN

Izgrađena na prostoru nekadašnjeg parka u Bukureštu, kuća CN harmoničnim kombinovanjem jednostavnih oblikovnih elemenata postiže svedenost u izrazu, kome pritom ne nedostaju interesantni efekti i detalji.

Forma kuće proizašla je iz odluke da se u što većoj meri zadrži prirodni ambijent nekadašnjeg parka (pre svega zatečenih stabala drveća), te da se napravi trovodan krov sa obrnutim padom, skriven iza fasade i okrenut prema terasi u unutrašnjem dvorištu. Ovakva geometrija je u velikoj meri odredila funkcionalnu organizaciju, ali i spoljnu pojavnost kuće. Osnovni volumen, bela fasada, linije strehe, jasno istaknuti prozorski otvori dobre proporcije, bojom naglašen ulaz i prostrana drvena terasa čine elemente spoljnjeg izraza kuće, ukomponovane u koherentnu celinu.

Ulaz u objekat istaknut je korišćenjem boje i geometrije – crveno staklo pravi snažan akcenat na beloj fasadi, a trapezasta osnova ulazne zone usmerava kretanje ka unutrašnjosti kuće.

U prostornoj organizaciji prizemlja dominira prostrani dnevni boravak, koji se sa dve strane otvara prema spoljašnjem prostoru i terasi, kao i centralno postavljena vertikalna komunikacija sa malom unutrašnjom baštom u svom središtu. Stepenište, osim funkcionalnog povezivanja dve etaže, ima ulogu stožera okupljanja i orijentacije u prostoru. Prizemlje sadrži još i kuhinju, toalet i radnu sobu, dok se na spratu pored prostranog hodnika, koji služi i kao dečija igraonica, nalaze četiri spavaće sobe, dva kupatila (po jedno između susednih soba) i dve terase.

Delimično izložena suncu, delimično u senci prepuštenog volumena spavaće sobe na prvom spratu, nalazi se terasa koja se podužno pruža i otvara prema dvorištu, sa detaljima poput integrisane bašte i čeličnog profila kao završetka bočne površine terase.

Racionalan i ekonomičan pristup konstrukciji (betonski skelet sa ispunom od opekarskih proizvoda) i materijalizaciji opne kuće, omogućio je korišćenje kvalitetnijih i raznovrsnijih materijala u enterijeru, poput drvenog poda, pločica, staklene stepenišne ograde, čime je postignuta dinamika artikulacije celine unutrašnjeg prostora.

Iako u unutrašnjem prostoru dominiraju svedene bele površine (beo nameštaj i kuhinjski elementi, bele zidne i podne pločice, beli plakari skriveni u površini zidova), detalji poput neobrađenog betonskog plafona u dnevnom boravku i drvenog stepeništa, uz korišćenje više različitih izvora osvetljenja, unose dinamiku u enterijer.

Svedena volumetrija, trovodna površina krova, jasno naglašen ulaz, dobre proporcije prozorskih otvora, centralna organizacija prostora, prostrana terasa i promišljeni detalji CN kuće ukazuju da je harmoničnom kombinacijom jednostavnih elemenata moguće postići interesantne i dinamične arhitektonske rezultate, te da manje često zaista jeste više.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatKuća CN
MestoBukurešt (Rumunija)
ProgramJednoporodična urbana kuća
Površina317 m2
Godina2011.
AutorPlus Line Design – Eliodor Streza
FotografijeCosmin Dragomir




Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja