Kuća 3 u 1

3 u 1 je verovatno najsvedeniji i najslikovitiji način da se opiše porodična kuća Dincă, koja se nalazi u mestu Borsa na severu Rumunije. Prostorni koncept zasniva se na objedinjavaju tri osnovna volumena tradicionalne kuće sa dvovodnim krovom i dva poluotvorena međuprostora u jedinstvenu kompozicionu, programsku i strukturnu celinu. Ova trojnost kuće predstavlja arhitektonsku interpretaciju činjenice da je izgrađena na tri objedinjene parcele ukupne površine 1200 m2.

Prepoznatljivost forme kuće postignuta je isticanjem osnovnih karakteristika oblikovnog koda objekata u neposrednom okruženju, ali ne na način da se mediokritetski uklopi u postojeću fizičku strukturu, već da iz nje izvuče ono suštinsko i jedinstveno. Spoljašnja struktura, istovremeno introvertnog i ekstrovertnog karaktera, izdvaja se iz okruženja prepoznatljivom artikulacijom osnovne volumetrije, rasporedom prozorskih otvora i gradacijom stepena privatnosti od nivoa porodičnog do nivoa urbanog života i svakodnevnice.

Složenost horizontalnog plana proizilazi iz diferencijacija funkcionalnih zona, načina kretanja i pozicioniranja servisnih prostora. Unutrašnja struktura kuće relativno je nezavisna u odnosu na okruženje i određena je pre svega smenom punih i praznih volumena, odnosno unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Na nivou prizemlja postignuto je delimično prožimanje osnovnih zona. U kuću se ulazi sa ulične strane u prostrani hol, iz kojeg se dalje otvaraju prostori dnevne sobe, kuhinje, trpezarije, glavnog stepeništa, servisa i garaže. Hol predstavlja mesto preseka i susreta svih pojedinačnih funkcionalnih zona, te kao takav predstavlja čvorište tokova kretanja.

Na spratu se, za razliku od integrisanog prizemlja, uočava jasna segregacija individualnih zona i prostornih podjedinica. Ovakva prostorna organizacija predstavlja arhitektonski odgovor na složenost potrebe korisnika za razdvajanjem različitih namena na istom nivou. Sprat sadrži biblioteku, jednu roditeljsku i dve dečije sobe sa kupatilima, koji su otvorenim terasama međusobno razdvojeni u 3 nezavisne celine.

Važan aspekt prostorne organizacije po vertikali su dva atrijuma – jedan zatvoreni i jedan otvoreni. Oni u vizuelnom i prostornom smislu spajaju dva nivoa kuće. Kuća takođe poseduje drugi sprat, na kome se nalaze prostorije od sekundarnog značaja, osvetljene krovnim prozorima, kao i podrum.

Različiti nagibi krovova, te kontrast tamnih, naizgled nasumično raspoređenih prozora i svetle fasade, čine ukupnu spoljnju strukture kuće razigranom i prepoznatljivom.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatKuća 3 u 1 / Casa Dincă
MestoBorșa (Rumunija)
ProgramPorodična kuća
Površina264 m2
Godina2010.
AutorSKBD – Studio Kim Bucsa Diaconu
FotografijeDacian Groza
Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja