Print
apss 2013
DSC_5576
DSC_5624

Kotor APSS 2014 – Architecture Prison Summer School

Od 9. do 19. jula u Kotoru će biti održan još jedan APSS – Architecture Prison Summer School. Prijavljivanje traje do 1. jula na email apply@kotorapss.me.

Kotor APSS 2014 tema:

Hotel Fjord je najvidljivija i najveća struktura koja je bila zamišljena i izgrađena za vreme jugoslovenskog razdoblja u Kotoru, a koja sada čeka na intenzivniju upotrebu. Pored Fjorda postoje još najmanje četiri lokacije u različitim stanjima – uglavnom minimalne ili skoro nikakve upotrebe, koja se može definisati kao programska praznina u središtu Kotora.

GH Fjord, kao što je zamišljen, će generisati urbanu transformaciju u širem području oko hotela. Sa sličnim pristupom u tretmanu napuštenog zemljišta u industrijskim zonama oko Hotela Fjord, ovaj deo Kotora može se transformisati u novi grad. Ovo bi mogao biti kontrapunkt Starog grada preko zaliva, ne samo sa svojim novim strukturama, arhitekturom i programom koji nudi, već i u načinu života. Transformacija ove zone u dinamičnu novu zajednicu će privući drugačiju publiku, koja će ponovo napraviti Kotor središtem dešavanja crnogorskog primorja. Cilj je da se animiraju različite vrste potrošača, mlađih turista, zainteresovanih za savremeni način života, za umetnost. Kotor je nekad bio poznat kao ovakvo mesto, sa svojim umetničkim festivalima, pozorištem, karnevalima. Krajnje je vreme da se ova slika Kotora vrati.

APSS 2014 će se ove godine baviti ovom programskom prazninom i mentori će raditi na tome sa studentima iz različitih arhitektonskih škola u Evropi. I više od toga, postojaće akademski put ka APSS-u koji uključuje akademske diskusije i izlaganja, koja se bave temama razrađenim na prošlogodišnjoj radionici i u vremenu između dva izdanja APSS-a. Timovi koji stoje iza koncepta Studije GH Fjord, kao i APSS programa za prošlu i ovu godinu, bili su odabrani i za komesare ovogodišnje crnogorske postavke na XIV Bijenalu arhitekture.

Učesnici:

Matthias Armengaud, AWP
Bart Lootsma, University of Innsbruck
Kersten Geers, KGDVS
Joerg Stollmann, TU Berlin
Srđan Jovanović Weiss, NAO
Milica Topalović, ETH
Boštjan Vuga, SADAR+VUGA
Simon Hartmann, HHF
Dijana Vučinić, DVARPUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja