Koral Motel

Koralni motel

Sela i ruralna područja u Srbiji već godinama prolaze kroz teške trenutke. Nepovoljne ekonomske i društvene prilike, odliv radno sposobnog stanovništva i izostanak novih ulaganja, samo su neki od problema sa kojima se susreću ove sredine. Ovako stanje imalo je negativane posledice i na razvoj građevinske industrije i arhitektonsku produkciju novijeg datuma.

Pojedini arhitektonski poduhvati ukazuju da ruralna područja ipak nude mogućnosti za razvoj savremenog projektantskog izraza. Tako je u jednom inače neturstičkom naselju, poznatom po uzgoju malina, nikao nesvakidašnji turističko-ugostiteljsko-poslovni objekat upečatljive arhitekture.

Motel Koral nalazi se u selu Trešnjevica kod Arilja, na obali reke Moravice. Reč je o objektu izvedenom po projektu Spasoje Krunića, fakultetskog profesora u penziji. Sa svojih oko 1.000 m2 površine, troetažnom visinom i prepoznatljivom bojom, motel dominira u okruženju kojeg čine prizemni objekti narodnog graditeljstva.

Kompozicioni sklop objekta teži ostvarivanju organske povezanosti unutrašnjosti motela sa pejzažem kroz razuđenost volumena, te igrom odnosa otvoreno/zatvoreno, sakriveno/izloženo. Karakter objekta u velikoj meri određuje fasada pokrivena pločama od prirodnog kamena Koral prepoznatljive crvene boje, dopremljenim iz obližnjeg kamenoloma u Kosjeriću.

Višenamenski sklop objekta proizašao je iz zahteva klijenta za sažimanjem ugostiteljskih sadržaja, poslovnog prostora i smeštajnih kapaciteta. Razmeštaj namenskih celina vrši se po vertikali, uz jasno razdvajanje na opslužujući i opsluženi prostor, uvezane stepenišnom vertikalom.

U prizemlju se nalazi ulazni foaje i restoran dvostruke visine, na spratu su sale za sastanke, kao i kabinet vlasnika Motela sa izlaskom na čardak – kompozicio-prostorni eksces oličen u kubusu koji leti. Drugom spratu objekta pripadaju smeštajne jedinice sa natkrivenom terasom restorana, dok su u podrumu smeštene tehničke prostorije i komercijalni sadržaji. Dispoziciju sadržaja prati smena zatvorenih i otvorenih površina na fasadi, u netipičnom poretku.

Kada se sagleda u celosti, Motel Koral je objekat snažne arhitekture i atipične programske strukture. No, dodatna arhitektonska vrednost ovog objekta neosporno proizilazi iz osobnog estetskog izraza, te suptilnog mešanja projektantskih principa „stare škole“ sa savremenijim gledištima i pristupima.

Dragan Marković
Faktografija
ObjekatMotel Koral
MestoTrešnjevica, Arilje (Srbija)
ProgramUgostiteljski objekat
Površina1.000 m2
Godina2013.
AutorSpasoje Krunić
SaradniciDarko Petrović, Vladimir Anđelković i Dijana Adžemović Anđelković
FotografijeSpasoje Krunić i Vladimir Anđelković


Koral Motel

Koral Motel
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (2)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • darko stefanovic
  27.02.2015

  Fenomenalna forma objekta
  Da je srece da imamo vise ovakvih objekata

 • kolega
  03.03.2015

  Ne vidim na koji način je osobama sa invaliditetom omogućen pristup višim etažama, tj. smeštajnim jedinicama?