Poslovni kompleks Sinagoga, arhitektonski studio Domus, Fotografija: Relja Ivanić

Arhitektura na lokalu

Da u Srbiji osim arhitekture uvreženih pristupa i kruga autora koji se smatraju vodećim akterima srpske arhitektonske scene i stručnih manifestacija, postoji i arhitektura i autori u manjim sredinama koji na lokalu stvaraju dela vredna pažnje, pokazuje poslovni kompleks Sinagoga u Somboru arhitektonskog studija Domus. Iza realizacije ovog projekta, u kome se prepliću arhitektura, dizajn i zanatstvo, stoji pre svega otvoren i konstruktivan dijalog između naručioca i arhitekte.

Somborska kompanija Sinagoga koja na tržištu posluje već dvadesetak godina u sferi veleprodaje prehrambenih proizvoda i kućne hemije, pozicionirala se kao uticajan domaći brend, te su nove razvojne smernice dovele do potrebe da se prošire postojeći prostorni kapaciteti i da se kreira novi vizuelni identitet kompanije. S obzirom da je u pitanju manja i ekonomski slabije razvijena sredina, investicija u poslovni kompleks, uz projekat naručen od lokalnog arhitektonskog studija ima poseban značaj, ne samo za lokalnu privredu već i za arhitekturu, utičući tako na širi krug delatnosti i životne aspekte lokalne zajednice.

Smešten u rubnoj gradskoj zoni kompleks markira ulazak u grad, njegova uređenost ujedno oslikava i karakteristike ove lokalne firme, dok pojedinačni objekti – portirnica, upravna zgrada i magacinska hala, shodno svojoj nameni imaju odgovarajuće oblikovanje i prostorne pozicije. Stvarajući dojam anonimnosti, rekonstruisana magacinska hala svedenog kubičnog oblikovanja, materijalizovana tamnosivim talasastim limom, predstavlja svojevrsnu neutralnu pozadinu za novu upravnu zgradu, koja formom i savremenim fasadnim ruhom upućuje na gradske poslovne objekte kombinovane namene i udobnog radnog ambijenta.

Arhitektura upravne zgrade znatno je olakšana zastakljenim prizemnim delom u kom se nalazi market, projektovan zapravo kao veleprodajni showroom, a različito primenjena materijalizacija fasadâ služi da razdvoji funkcije objekta po etažama i uspostavi vizuelnu vezu sa drugim objektima u kompleksu: talasasti lim povezuje portirnicu i magacin sa prodajnim delom upravne zgrade (market, veleprodaja, fakturisti), gde fasadni omotač prve i druge etaže (kancelarije, sale za sastanke, kuhinja/trpezarija) formiraju bele i zelene Swiss Pearl cement-kompozitne ploče, naglašavajući pri tome oblikovnu vezu sa enterijerom. U okviru druge etaže nalazi se uređena krovna bašta sa terasom kao produžetkom zajedničke trpezarije.

Posebna pažnja je posvećena svedenom uređenju enterijera upravne zgrade u kome se prepliću beli, pastelni i prozračni tonovi zidova i zidnih obloga, staklenih pregrada, te nameštaja i dekorativnih motiva zelenog kolorita, usklađenih sa pratećim grafičkim dizajnom. Kompleks je upotpunjen parternim pejzažem (za čije rešenje je odgovoran pejzažni arhitekta Renato Lakatoš) oslanjajući se na tradiciju kulture somborskog gradskog zelenila. Ozelenjavanjem partera umanjena je plošnost popločanih i asfaltiranih površina neophodnih za pristup i parkiranje transportnih vozila. Zelena boja tako postaje poveznica između arhitekture, vizuelnog identiteta kompanije i okolnog pejzaža, a moglo bi se reći i šireg okvira delatnosti firme i vojvođanskog konteksta.

Danas smo neretko svedoci da usled pribegavanja ka estetizovanoj arhitekturi, kojoj teže uglavnom mladi arhitekti vodeći se inostranim primerima za koje nemamo realne mogućnosti, ostajemo uskraćeni za projekte kojima bi prvenstveno cilj bio da u skladu sa savremenim težnjama struke i uslovima tržišta budu orijentisani opštim kvalitetima i mogućnostima arhitektonske prakse. Stoga, arhitektura poslovnog kompleksa Sinagoga predstavlja rezultat ne samo uspešne saradnje, u kojoj posao projektanta nije zamenjen ulogom konsultanta, već obuhvata i celovit projektantski zadatak oblikovan shodno karakteru namene i poslovnim potrebama, istovremeno doprinoseći i kvalitetu urbanog okruženja.

Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatPoslovni kompleks Sinagoga
MestoSombor, Srbija
ProgramUpravna zgrada sa magacinom
Površina3.800 m² (magacin 3.000 m², upravna zgrada 800 m²)
Godina2014.
AutorDOMUS
Autori: Đorđe Mijić i Kosta Mijić
Saradnik: Vlada Janjatović
PejzažRenato Lakatoš
FotografijaRelja Ivanić


Sinagoga
Sinagoga
Sinagoga
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja