Kana arhitekti - „block3“

Kana arhitekti na međunarodnom konkursu Belgorod Block (pohvala žirija)

Na međunarodnom konkursu u Belgorodu (Rusija), čiji je zadatak bio masterplan za površinu od oko 6ha u centru grada, tim Kana arhitekata (Nova Pazova / Beograd) pohvaljen je od strane žirija (Honorable mention). Tim povodom objavljujemo njihov rad, a obrazloženje autora prenosimo u nastavku:

Cilj projekta block3 je arhitektura koja će pružiti kvalitetan prostor za život unutar modularne mreže. Ovaj koncept teži da spoji kvalitete Dizajnerskog Grada i razvojnih mogućnosti masovne reprodukcije i proizvodnje. Praktično, predstavlja standardizovanu matricu koja se popunjava standardizovanim modulima 18/18 m.

Ovi moduli i njihove kombinacije ostavljaju veliki prostor za slobodu uklapanja u kontekst. Osnovni modul je projektovan kao jedinica (stepenište sa stanovima koje opslužuje) sa fleksibilnošću da udomljuje i druge funkcije (parking, poslovni prostor, ostave…). Njena mogućnost adaptacije čini da se ona oblikovno i funkcionalno može prilagoditi bilo kojoj lokaciji. Jedinica se može projektovati i kao vezivni element koji formira jak ulični front ili kao element koji spaja osnovne jedinice na gornjim nivoima, povećavajući tako gustinu naseljenosti.

Belgorod block3 je dizajniran kao platforma za stvaranje cohousing zajednice. Ovaj pristup urbanom planiranju omogućava nam da povećamo socijalnu interakciju, stimulišemo stvaranje aktivne zajednice organizovane na osnovu zajedničkih interesa i naposletku stvara sigurniji prostor za mlade.

Principi pasivnog održivog dizajna su primenjeni na projektu u vidu oblikovanja, orijentacije, materijala i osunčanosti. Fasada je dizajnirana kao simbolični podsetnik na tvrđavu koja je bila na lokaciji. Spoljašnjost bloka je tamno drvo sa odbrambenim karakterom, dok je unutar bloka fasada prijatne žute boje. U zavisnosti od vremenskih uslova ili konteksta, paneli na fasadama mogu da se pomeraju, stvarajući time različite ambijente.

Faktografija
ProjekatBelgorod Block3
MestoBelgorod ( Rusija)
ProgramStanovanje i poslovni prostor
Površina105.000 m²
Godina2013.
ProjektantiLjilja Brajković, Miloš Grbić, Rajna Salević i Spasoje Radomilović


Kana arhitekti - „block3“ izometrija
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja