014_Aron_Vass-Eysen cover

Ka održivoj turističkoj infrastrukturi

U centru 1100 kilometara duge nacionalne turističke staze koja prolazi kroz severnu Mađarsku, u okruženju drugog najvećeg vrha planinskog venca Matra nalazi se Galya kula, izgrađena kao 17 metara visoka osmatračnica tridesetih godina XX veka. Drveće iz okruženja ju je vremenom preraslo visinom, pa je Mađarsko Turističko Udruženje 2012. godine poručilo njenu nadgradnju, sa namerom da na inovativan način utiče na turistički razvoj mesta Galyateto.

Nadgradnja, koju je isprojektovao NART arhitektonski studio specijalizovan za XS, odnosno mini arhitekturu, valorizuje zatečeni objekat na više načina:

Princip kontrasta između novog i starog u revitalizaciji postignut je promenom materijala i ritma otvora, dok njegov osnovni volumen ostaje jednoznačan. Originalna kula je sagrađena od lokalnog materijala, kamena andezit vulkanske stene planine na kojoj se nalazi, a po rasporedu svojih otvora je osno simetrična, tipično za tradicionalnu arhitekturu. Nadgradnja je projektovana od betona, karakteristične savremene finalne obrade i asimetrična – nasumično izbušena kružnim prozorima različitih dimenzija. Sivilo kamena i betona u harmoniji je sa sivim stablima njenog prirodnog okruženja.

Pored estetske nadgradnje, novi deo osmatračnice obezbeđuje veću preglednost okruženja (ona je danas visoka 30 metara), kao i dodatne funkcije ovom objektu. U tri nove etaže nalaze se tri skloništa za odmor planinara, u kojima raznobojni kružni prozori stvaraju neobičan ambijent.

Pored značajne strukturalne rekonstrukcije zatečenog dela kule, spoljašnji zid dobija novu ulogu. Njegova struktura je dupla – betonska i čelična. Čelične grede nose dva nezavisna otvorena stepeništa koja se poligonalno uzdižu: jedno stepenište služi usponu, a drugo silazu. Stepeništa su obezbeđena retkom i tankom žičanom mrežom od nerđajućeg čelika, koja čini novu transparentnu opnu i dodatno objedinjuje staro i novo u jedinstvenu celinu.

Osmatračnica je danas živi element u prirodi, dnevno kretanje posetilaca po njoj je transparentno zahvaljujući izmeštanju stepeništa u spoljnu zonu. Noću, budući da je osvetljena, odaje posmatraču utisak svetionika, pa time postaje orijentir u prirodi.

Posetilac u prizemlju novčićem obezbeđuje ulazak kroz jednosmernu kapiju, uspinje se do krovne terase sa pogledom od 360 stepeni i spušta drugim stepeništem kako bi objekat napustio. Prilazi skloništima za po pet osoba ostvaruju se preko spoljnog stepeništa prolazom kroz okrugla vrata, a njihovo korišćenje naplaćuje turistički centar. Prostorije skloništa opremljene su priključcima za svetlo, kao i bežičnom internet mrežom.

Uspeh ovog projekta nije samo u njegovoj estetskoj i upotrebnoj vrednosti, on predstavlja novi model održive turističke infrastrukture, objekata autonomnog funkcionisanja i njihove rentabilnosti.

Katarina Mijić
Faktografija
ObjekatGalya kula
MestoGalyateto (Mađarska)
AdresaGalyateto, Matraszentimre, 3234 Mađarska
ProgramKula osmatračnica sa smeštajem
Godina2016.
AutorNartarchitects, Csaba Kovacs, Aron Vass-Eysen
SaradnikAgoston Szenthe
FotografijaTamas Bujnovszky, Mark Tassy, Andras Ladocsi, Csaba Kovacs, Aron Vass-Eysen, Kata Garancsi


lookout tower
lookout tower


Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja