Jugoslovenska kinoteka
u novoj režiji

Zgrada u kojoj se danas nalazi Jugoslovenska kinoteka izgrađena je 1846. po projektu nepoznatog austrougarskog arhitekte, u duhu klasicizma sa odlikama romantizma. Više puta je menjala namenu, a kao Kinoteka funkicioniše od 1992. godine, kada joj je dodeljena u potpuno ruiniranom stanju, da bi tek 2011. bila u potpunosti rekonstruisana. Decenijama su njeni radni, administrativni i javni prostori bili razbacani na brojnim lokacijama u gradu – ovom rekonstrukcijom omogućeno joj je da funkcioniše na jednom mestu, na način primeren njenom značaju.

Kako je postojeći objekat građen i transformisan u nekoliko istorijskih etapa, projekat enterijera je koncipiran kao vezivno tkivo svih nasleđenih elemenata. Njegova uloga je da ostvari prostorni kontinuitet i simulira situaciju očuvanog prostora originalnog klasicističkog objekta, koji sa spoljašnjošću povezuje savremeno oblikovana ulazna zona za građanstvo. Svedenost i mirnoća novog enterijera objedinili su različite hronološke slojeve zgrade, poštujući pri tome kriterijume integrativne zaštite objekta postavljene od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Za ograničen novac koji je bio na raspolaganju za rekonstrukciju, urađen je enterijer prizemlja i prvog sprata, a preostali prostor samo je “doveden u pristojno stanje”. Dosledna primena prostornog i vizuelnog koncepta i materijalizacije u svim prostorima Kinoteke, reprezentativnim i sporednim, povezuje različite prostore od podruma do potkrovlja. Jedinstvenu celinu tako čine direkcija Kinoteke, tri savremene sale za filmske projekcije, biblioteka, čitaonica, muzej kinematografije, filmske laboratorije, fonoteka, videoteka, prostori za seminare, koncerte, prezentacije, izložbene galerije.

Možda je termin „režija“ upravo najadekvatniji za opis ove intervencije, s obzirom na namenu objekta, ali i onu pojmovnu stranu i ulogu režije u kreiranju različitih odnosa u datom kontekstu.

Priredio: Nebojša Antešević (tekst je u znatno širem obliku objavljen u broju 22 časopisa Prostor)
Faktografija
ObjekatJugoslovenska kinoteka – rekonstrukcija
MestoBeograd (Srbija)
ProgramFilmski arhiv sa pratećim sadržajima
Površina4.700 m2
Godina2011.
AutorPavle Vasev (enterijer), Rajko Marić (rekonstrukcija)
FotografijeRelja Ivanić

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja