21. V 2015.

Izgradnja novog Novog sveta: amerikanizam u ruskoj arhitekturi – predavanje Jean Louis Cohen

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu održaće se gostujuće predavanje arhitekte, istoričara i profesora istorije arhitekture na Institute of Fine Arts / New York University, Jean Louis Cohen. Predavanje Izgradnja novog Novog sveta: amerikanizam u ruskoj arhitekturi pripada tematskom ciklusu Istorija i teorija AUR programa gostojućih predavanja na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu.

Predavanje će se održati u četvrtak 21. maja 2015. sa početkom u 18h u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ulaz je slobodan.

Izgradnja novog Novog sveta: amerikanizam u ruskoj arhitekturi – Apstrakt

U okviru šireg fenomena amerikanizma, sistema kulturnog transfera karakterističnog za modernost i modernizaciju širom sveta, međusobni odnos s najviše paradoksa je onaj uspostavljen između Rusije i Sjedinjenih država, tokom dugog dvadesetog veka.
Svaki sticaj istorijskih prilika u sovjetskoj povesti, odlikovale su promene u reprezentaciji američke tehnologije, teritorijalnog razvoja, arhitekture i vizuelne kulture.

Sveobuhvatna analiza fenomena, koji su vrlo često ograničeni na – monumentalne – primere visokih građevina, podignutih u kasnoj staljinističkoj eri, trebalo bi da bude razvijena, kroz prizmu arhitektonskog i urbanističkog projektovanja, tako da se oslanja na analizu diskursa, projekata i građevina. Politika, umetnost, književnost, i tehnologija, trebalo bi takođe da budu uključeni u diskusiju o idealnim, i povremeno, izvedenim projektima.

Jean Louis Cohen je arhitekta i istoričar, s dugim iskustvom u istraživanju moderne arhitekture i urbanizma. Studije arhitekture pohađao je na École Spéciale d’Architecture i Unité Pédagogique n° 6, u Parizu, gde je diplomirao 1973. godine; doktorat iz oblasti istorije umetnosti stekao je 1985, na École des Hautes Études en Sciences Sociales, kao i habilitaciju, najviši postdoktorski akademski stepen obrazovanja, 1992. godine. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Izvor: AFBG
Jean Louis Cohen | © Gitty Darugar

Jean Louis Cohen | © Gitty Darugar

Grigori Barkhin, Prvi projekat za Zgradu lista Izvestija, Moskva, 1922. | © collection JLC

Grigori Barkhin, Prvi projekat za Zgradu lista Izvestija, Moskva, 1922. | © collection JLCUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja