Inverzna kuća

Projekat Kuća P preispituje granice tipologije i pristup oblikovanju jednoporodičnog stanovanja u prostornom i društvenom kontekstu periferne zone grada Brašov u Rumuniji. Osnovni cilj autora projekta bio je da se uspostavi kritički stav prema kontekstu tipične nekontrolisane postkomunističke suburbije u kojoj kuća nastaje, a da se pritom ne bude pretenciozan i ekstravagantan u toj nameri.

Skromna površina parcele od 400 m2 i njena ugaona pozicija uticali su na neuobičajeno pozicioniranje kuće. Autori su odlučili da objekat povuku u dubinu parcele i time smanje njegovu sagledivost sa ulice, dok visoka drvena ograda dodatno povećava nivo intimnosti, posebno otvorenog prostora.

Čitavo dvorište smešteno je ispred kuće, praveći inverziju uobičajenog sleda prostora (prednja bašta kao polujavna prelazna zona – kuća kao barijera – privatna bašta iza kuće). To je ostavilo dovoljno prostora za smeštanje prostrane terase, koršakaškog igrališta, parking prostora i bašte sa različitim vrstama zelenila, uz ulicu ali izolovano od nje.

Komunikacija korisnika kuće i spoljašnjeg prostora je znatno izraženija i složenija od one koja je uobičajena za lokalnu sredinu. Korišćenjem velikih prozorskih otvora, formiranjem različito orijentisanih terasa na svim nivoima i širokim otvaranjem prizemlja ostvaruje se transparentniji, direktniji i raznovrsniji kontakt unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora kuće. Ova namera jasna je i u unutrašnjoj prostornoj organizaciji – sve prostorije orijentisane su na istok i jug, prema dvorišnom prostoru i raznovrsnim sadržajima koji u njemu postoje.

Selektivno otvaranje kuće prema dvorišnom prostoru očitava se i u njenom spoljnjem oblikovanju. Forma kuće artikulisana je slaganjem i smicanjem osnovnih masa, čime je postignuta dinamičnost izraza i kreirano više zasebnih mikroambijenata, uz istovremenu svedenost geometrije i osnovnih linija.

Za gradnju objekta korišćeni su uobičajni materijali i tehnike građenja, sa ciljem da se pokaže da je moguće napraviti pristojnu arhitekturu čak i ako se raspolaže istim novčanim sredstvima koja se utroše na izgradnju bezličnih porodičnih kuća.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatKuća P
MestoBrašov (Rumunija)
ProgramJednoporodična kuća
Površina284 m2
Godina2010.
AutorAndrian Ianchis
FotografijeMagda Vieriu
Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja