dekleva gregoric arhitekti   perovo kamnik slo

Od ograničenja do identiteta

Pozivni konkurs, sproveden za malo elitno naselje kuća na istaknutoj lokaciji ispod Kamnika kod Ljubljane, imao je vrlo kruto unapred definisane urbanističke uslove. Podrazumevani krovovi na jednu vodu, nadstrešnice i drvene ograde bili su deo ne osobito vrednog suburbanog master-plana, u okviru koga je trebalo osmisliti kvalitetan životni prostor za buduće dobrostojeće stanovnike, te redefinisati izgled naselja vrlo heterogenog karaktera.

Postojeći urbanistički plan predviđao je dva reda parcela sa dvojnim kućama. Odluka arhitekata dekleva gregorič da se donji red pretvori u manje gustu strukturu sa individualnim kućama umesto dvojnih otvorila je pogled ka Alpima i za gornji red dvojnih objekata. Susedstvo je pritom zadržalo ujednačen vizuelni izraz jer su isti principi oblikovanja korišćeni i za dvojne i za individualne kuće, te ih je na prvi pogled gotovo nemoguće razlikovati.

Visoki volumeni kuća struktuirani su tako da prizemlje ima ulogu tamnog postamenta koji na sebi nosi dva manja drvena volumena sa strmim jednovodnim krovovima, koji su međusobno suprotno orijentisani.

Klasičan plan, sa dnevnim prostorom u prizemlju i privatnim na spratu i galeriji, unapređen je formiranjem više terasa i njihovom orijentacijom koja štiti privatnost svih stanovnika u okviru relativno gusto naseljenog susedstva. Drveni volumeni trougaonog preseka zasečeni su tako da ostavljaju prostor terase na prvom spratu dostupan iz spavaćih soba, dok jednoporodične kuće imaju još jednu, natkrivenu terasu – otvorenu dnevnu sobu. Dodatna vrednost kućama, omogućena velikom visinom jednovodnog krova, je prostor tavana koji može biti korišćen za različite aktivnosti – kao radni prostor, biblioteka i sl.

Svi noseći zidovi su po obodu objekta (jedini fiksni elementi unutra su stepenice), te je fleksibilnost u korišćenju prostora maksimalna. Individualne kuće omogućavaju i to da deo prizemlja bude pretvoren u zaseban mali studio.

Jedinstven karakter čitavom naselju daju drvene letve na fasadama, te se stanovnici pri dolasku prvo identifikuju sa naseljem kao celinom, a tek potom sa sopstvenom kućom. Drvo, koje će vremenom posiveti, za one koji gledaju iz istorijskog mesta Kamnik biće hromatski integrisano u zelene padine u pozadini.

Ograničenja postavljena pred arhitekte kroz urbanistički plan prihvaćena su kao svojevrstan izazov, koji je kroz nekoliko smelih projektantskih odluka (uvođenje individualnih kuća uz dvojne, oblikovanje smicanjem krovnih ravni, svedena materijalizacija) pretočen u jedno uređeno naselje sa jakim i specifičnim karakterom, pažljivo zaštićenom privatnošću stanovnika i raznovrsnošću ambijenata. U neposrednom okruženju u kome je luksuz opšte prisutan, naselje Razgledi Perovo svojim stanovnicima pruža nešto više – identitet.

Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatHousing Razgledi Perovo
MestoKamnik (Slovenija)
ProgramPorodično stanovanje
Godina2011.
Površina3.350 m2
Investicija3.150.000€
AutorDekleva Gregorič arhitekti (Aljoša Dekleva,Tina Gregorič, Martina Marčan, Daniel Schwartz, Tea Smrke)
FotografijeMiran Kambič


Otvaranje pogleda ka Alpima i za gornji red dvojnih objekata.

Otvaranje pogleda ka Alpima i za gornji red dvojnih objekata.

sketch_orientation of the units
dekleva-gregoric arhitekti  perovo kamnik slo 2011




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja