hotel WELL

Hotelsko utvrđenje

Bogati prirodni ambijent zelenog Zagorja, nadomak Zagreba, čini Terme Tuhelj privlačnim izletištem i odmaralištem zdravstvenog i rekreativnog turizma. Brdoviti pejzaž, listopadne šume i lekovito mineralno blato ovom turističkom odredištu daju elemente jake kontekstualnosti naglašene prirodnim bojama i materijalima. Terme Tuhelj su najveći wellness centar i kupalište u Hrvatskoj, a izgradnjom Hotela Well prema projektu mladog zagrebačkog biroa MVA, postaju najveće kontinentalno turističko odmaralište u Hrvatskoj.

Dogradnja postojećih depadansa kongres i wellness hotela polazi od ideje povezivanja svih sadržaja – postojećih i novih, te njihovog objedinjavanja u zaokruženu celinu. Uvažavajući zatečenu paviljonsku organizaciju depadansa, zajedno sa zaštićenim baroknim dvorcem Mihanović u istorijskom parku, razvijen je koncept razuđenog hotela koji u svim prostorima omogućuje korisnicima kontakt s prirodom.

Program dogradnje kompleksa hotelom s četiri zvezdice je jasno razdvojen po vertikali. Svi javni sadržaji su smešteni u prizemlju, a smeštaj na spratovima. Kapacitet hotela je 126 sobâ (od čega 6 apartmana) raspoređenih u tri manja paviljona (uz tri postojeća), a javni sadržaji su organizovani u izduženoj prizemnoj bazi koja povezuje sve postojeće i nove smeštajne jedinice. U novom proširenom delu smešten je savremeni kongresni centar i amfiteatar za animacijske događaje, koncerte i pozorišne predstave.

Ovaj način organizacije omogućio je da kongresne dvorane imaju prirodno osvetljenje i pogled na pejzaž. Razdvajanjem smeštaja u tri nova paviljona svim sobama su omogućene dobre vizure – deo soba gleda na park, deo prema dvorcu, dolini, bazenima, zagorskim bregovima…

Konfiguracija terena iskorištena je za formiranje amfiteatra u središtu partera koji omogućuje vizuelnu i prostornu komunikaciju kongresnog centra i hotelskog lobbyja s baroknom kurijom u pozadini. Ovaj prostor, osim dodatne vrednosti za hotel i kongresni centar, može poprimiti čitav niz različitih aktivnosti i dati doprinos društvenom životu lokalne zajednice.

Između objekata uređeni su vrtovi s termalnim izvorima, što čini posebnu atrakciju za turiste, kao prostor za šetnju i boravak na otvorenom u prirodnom ambijentu koji okružuje hotelski kompleks.

Odabir materijala za fasadnu opnu ističe temu dvojnosti: lagano – teško. Bočne fasade presvučene su oblogom od laganih aluminijumskih kompozitnih ploča zlatne boje, čije perforacije omogućuju diskretan pogled iz soba. Preostale fasade, zajedno s krovnim ravnima, obložene su betonskim prefabrikovanim pločama koje se ispred prozora mestimično otvaraju u obliku perforiranih kapaka.

Ova intervencija ulazi u dijalog sa zatečenim kontekstom koristeći univerzalni savremeni arhitektonski izraz, bez uklapanja, s namerom da se kroz taj dijalog uspostave novi, kompleksniji prostorni odnosi. Naglašenom materijalizacijom i geometrijom novih paviljona postignut je kontrast u odnosu na prirodni ambijent, što kompleksu daje fortifikacijski karakter. Uz barokni dvorac hotel WELL predstavlja sigurno utvrđenje koje nadzire okolni pejzaž, a gostima pruža stalni kontakt sa okruženjem u intimi hotelske sobe.

Priredio: Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatHotel Well / Terme Tuhelj
MestoTuheljske Toplice (Hrvatska)
ProgramHotel
Površina12.250 m²
Godina2012.
AutorMVA / Marin Mikelić, Tomislav Vreš
FotografijeIvan Dorotić


hotel WELL
hotel WELL
hotel WELL - model
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja