Brod u borovoj šumi

Dizajniran od strane tima hrvatskih kreativaca, nove generacije arhitekata iz studija 3LHD, konceptualnih umetnika, modnih i grafičkih dizajnera, hotel LONE je prvi dizajn-hotel u Hrvatskoj. Nalazi se samo nekoliko minuta hoda do centra grada Rovinja, jednog od najslikovitijih mesta na Mediteranu – u jedinstvenom zaštićenom ambijentu crnogorične parkovske šume Monte Mulini, čije očuvanje je bio jedan od prioriteta pri projektovanju hotela.

U neposrednom okruženju je smešteno nekoliko hotela, poput legendarnog hotela Eden iz sedamdesetih godina prošlog veka, koji je tokom vremena izgubio svoju prvobitnu ekskluzivnost. Predstavljajući novu generaciju hotelske arhitekture na Jadranskoj obali, uz koncept i primenu savremenih dizajnerskih rešenja, hotel Lone je zadržao strukturalne i oblikovne karakteristike svog prethodnika.

Topografija terena sa dramatičnim promenama nadmorske visine utvrđuje pozicije unutrašnjih prostora objekta. Specifičan Y oblik osnove omogućio je racionalnu i funkcionalnu organizacionu šemu, kvalitetan pogled iz svih soba, kao i grupisanje javnih sadržaja oko centralnog vertikalnog lobija.

Fasade su definisane dominantnim horizontalnim linijama – terasama, koje kao nosioci dizajna evociraju izgled kosih brodskih paluba. Etaže objekata se skraćuju ka vrhu po nivoima, stvarajući jednu stepenastu strukturu koja je zaobljena u svim uglovima.

Centralni lobi povezuje zajedničke otvorene prostore na svakom nivou, formirajući središnji volumen impresivne visine i obima sa zanimljivim pogledima unutar i naokolo – u kojem i oko kojega se odvijaju sve vitalne funkcije hotela i odakle se račvaju tri kraka sa sobama (kojih ima ukupno 250).

Slikovit lokalni ambijent poslužio je kao ključni vizuelni element enterijera hotela. Da bi se to postiglo, po zidovima u sobama nasumično su raspoređeni ogledajući paneli koji reflektuju ambijentalno svetlo i mediteransko zelenilo, uvlačeći ih duboko u unutrašnji prostor. Zelenilo se takođe reflektuje na sjajnim površinama plafona u javnim prostorima, intenzivirajući efekat okolne šume.

Da bi se izbegao klasični Gesamtkunstwerk princip dizajnerska rešenja u Hotelu Lone nisu vezana samo za jednog dizajnera, ime ili kolekciju, već su deo timskog rada dizajnera različitih usmerenja. Oblikovanje nameštaja potpisuje grupa Numen / For Use, tekstilni dekor i dizajn uniformi osoblja potpisuje modni studio I-GLE, grafike na tekstilu u sobama izradio je umetnik Silvio Vujičić a umetničke instalacije u lobijima hotela delo su Ivane Franke, Silvija Vujičića i modnog studia I-GLE. Za izgled Welness & Spa centra zaslužan je Studio92, dok je pejzaž partera dizajnirao Studio Kappo. Vizuelni identitet, koji je osmislila agencija Bruketa & Žinić OM, inspirisan je formom centralnog lobija.

Hotel Lone je svojevrsni izlog kreativne industrije jugoistočne Evrope. Konceptualne pretpostavke korišćene u projektovanju hotela i njegovog enterijera govore o poštovanju dostignuća u hotelijerskoj arhitekturi na Jadranskoj obali tokom minulog veka, iskazanom izrazito savremenim jezikom i doslednošću arhitektonske forme.

Priredio: Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatHotel LONE
MestoRovinj (Hrvatska)
ProgramDizajn-hotel
Površina29.500 m2
Godina2011.
AutoriStudio 3LHD
FotografijeMarko Dabrović, Cat Vinton


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja