03

Hibridna kuća za odmor

Beskrajni mediteranski predeo, plavo nebo, masline, kamenjar i beli kvadar – slikovit je način da se dočara pozicija porodične kuće za odmor arhitekte Jakše Kalajžića u pejzažu dalmatinskog sela Žeževice. Primarna geometrija, jasno ustrojstvo sadržaja, ekstremna stanja otvorenosti i zatvorenosti, te odsustvo suvišnih elemenata glavne su odrednice ovog projekta. U ukupnoj artikulaciji, materijalizaciji i tretmanu detalja, dosledno je primenjena projektantska strategija zasnovana na principu manje je više.

Kuća je postavljena kao apstraktni linearni blok, poprečno položen na parcelu u smeru istok-zapad. Granice kuće jasno su definisane kontinualnim omotačem, koji ujedno određuje njenu formu, otvorenost i naznačava linearnu unutrašnju organizaciju sadržaja, kretanja i događaja. Istovremeno, ovaj omotač čini osnovu noseće konstrukcije, sačinjene od betonskih zidova i drvenog ventiliranog krova neprimetnog nagiba.

Položaj na parceli i osnovna geometrija objekta proizvod su težnje za iznalaženjem hibridnog tipa porodične kuće za odmor i poljoprivrednog arsenala. U unutrašnjosti kuće, pojedinačni prostori linearno se nižu u vidu jednotrakta duž glavne komunikacije, jednosmerno se otvarajući prema maslinjaku i dinamičnom predelu. Na prvi pogled, čini se da je unutrašnjost u potpunosti autonomna u odnosu na okruženje. Međutim, hermetičnost i strogo raščlanjivanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora samo je jedno od stanja koja ova kuća može zauzeti.

Introvertnost/ekstrovertnost kuće i njena uvezanost sa predelom kontrolišu se stepenovanjem otvorenosti fasade uz pomoć rotirajućih panela od perforiranog lima. Na taj način, kuća nudi ekstremna stanja boravka u prirodi: od potpune izolovanosti i kontakta na nivou pogleda kroz perforirana senila do neograničenog sadejstva i prožimanja sa prirodnim pejzažom kroz kontinualno stakleno pročelje. U stanju potpune otvorenosti, platforma oko objekta postaje mesto susreta čoveka i prirode, koje može u sebe primiti i objediniti raznovrsne sadržaje.

Svojom strogom geometrijom porodična kuća za odmor u Žeževici redefiniše kontekst pejzaža u kome se nalazi, nudeći posebno iskustvo aktivnog odmora u prirodi, oličeno u uzgoju maslina. Stepenovanjem otvorenosti svoje opne, ova kuća za odmor nudi niz varijantnih stanja u odnosima objekat/priroda i korisnik/okruženje, ujedno u potpunosti zadržavajući artikulaciju svoje celine. Manje je, još jednom, više.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatPorodična kuća za odmor
MestoŽeževica (Hrvatska)
ProgramKuća za odmor i rekreativni boravak u prirodi
Površina183 m²
Investicija750 €/m²
Godina2011.
AutorJakša Kalajžićć
KoautorSrđan Šegvić
FotografijeDomagoj Blažević


Jaksa-Kalajzic_OBITELJSKA-KUCA-ZA-ODMOR
02
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja