Hala Vibbet

Klasični jezik savremene arhitekture

Prefabrikovani montažni industrijski objekat hale za preradu mineralnih sirovina metodom prefabrikovanih vibro-presovanih betonskih elemenata, u okviru postojećeg industrijskog kompleksa Vibbet u Čačku, suzdržano obitava u tišini zelenog pejzaža i anemične industrijske zone, stvarajući istovremeno utisak podređenosti i dominantne prisutnosti. Prostranost prirodnog ambijenta i ravnih zelenih livadâ naglašava vertikalnu strukturu objekta iskazanu strogo kompoziciono i konstruktivno oblikovanim fasadama.

Kao pandan industrijskoj arhitekturi s početka XX veka, koja je isticala moć industrije kao najvitalniji izraz modernog života, arhitektura hale Vibbet prožima i prikazuje produkciju kao relevantan karakter u industriji, pružajući joj s jedne strane visok stepen organizacije i funkcionalnosti u tehnološkom smislu, dok s druge otvara tržište na koje bi se isti proizvodi plasirali i primenili. Počivajući na oblikovnim karakteristikama fabrike turbina AEG Petera Berensa iz 1909. godine, proizvodni objekat u Čačku objedinjuje klasične i moderne oblikovne elemente, suprostavljajući ih savremenim konstruktivnim rešenjima i materijalima, ističući pri tome univerzalni jezik aktuelne arhitekture.

Sva fasadna platna proizvodne hale oblikovana su u pravilnom rasteru, u nekoliko većih segmentnih i manjih podeonih polja koja su naglašena i flankirana prefabrikovanim vertikalnim betonskim pilastrima. Završna horizontalna greda, te ugaoni i glavni segmetni betonski stubovi koji uokviruju sva podeona polja fasadâ ispunjena crnim betonskim blokovima, stvaraju kompaktnu zatvorenu strukturu, koja ovom proizvodnom objektu daje pomalo mističan i ceremonijalni karakter. Upravo ovaj klasični jezik kompozicione strukture i arhitektonskih elemenata, prožet duhom funkcionalnosti i materijalizacije modernog izaraza, spojen sa savremenim materijalima, konstruktivnim sistemom, te tehnološkim i proizvodnim procesom, predstavlja savremeni projektantski eksperiment koji u svojoj strukturi sublimira različite projektantske tradicije i razmišljanja, usmerena ka racionalnosti i ekonomičnosti vremena u kome živimo.

Odluka da se objekat fasadom predstavi u likovno-monohromatskom izrazu oslanja se na karakter prirodnog konteksta, osetljivog i koloritnog. Kontrast provetrenom i svetlom prirodnom pejzažu stvara arhitektonska ekspresija tamnog betonskog prefabrikovanog bloka. Sirovost u oblikovnoj finalizaciji i materijalizaciji ovog objekta nije samo estetski princip modernosti i brutalizma, već je to naracija procesâ koji se dešavaju tokom proizvodnje – za izgradnju novog proizvodnog objekta korišćeni su elementi iz sopstvenog proizvodnog programa (oko 24.000 betonskih blokova).

Sinteza tehnološke organizacije u novoj proizvodnoj hali, kao primarnog aspekta, te arhitektonske kompozicije kao oblikovnog, u službi je funkcionalnosti i doslednosti tehnološkog procesa i konačnog proizvoda. Proizvodna hala mladog arhitekte Milorada Vidojevića podsetila je struku na vrednosti i značaj industrijske arhitekture XX veka, dajući joj omaž uz novi osvrt na projektantske mogućnosti i potencijale u savremenoj arhitektonskoj praksi.

Priredio: Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatHala Vibbet za preradu mineralnih sirovina
MestoČačak (Srbija)
ProgramIndustrijski objekat
Površina2.508 m²
Godina2012.
AutorMilorad Vidojević
FotografijeMilorad Vidojević


Hala Vibbet - skica
Hala Vibbet
Hala Vibbet - detalj
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • bbiro
    16.10.2013

    Izuzetan tekst, izuzetne fotografije! Hvala za ovaj prikaz.