24. IV 2014. (Četvrtak)

Grad i društvo – predavanje Emila Jurcana

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu održaće se gostujuće predavanje hrvatskog arhitekte Emila Jurcana, suosnivača Prakse i člana Pulske grupe.

Četvrtak, 24. april 2014. u 19h
Amfiteatar Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Pulska grupa je 2008. godine objavila Crveni Plan Pule, kartu otpora i samoorganizacije građana u prisvajanju zajedničkog prostora grada. Od tada je prošlo šest godina obilježenih gospodarskom krizom, rastom nezaposlenosti, sve češćim ovrhama, deložacijama i blokadama računa građana. Suprotno očekivanjima, porast nezadovoljstva nije doprinijeo rastu broja samoorganiziranih građanskih akcija.

Upravo obrnuto, kroz gospodarsku krizu je struktura lokalne gradske vlasti zamijenila nedostajeću ekonomsku bazu svog političkog programa sa sve izraženijom ideološkom osovinom. Tako osnažena politička struktura moći krenula je u ofenzivu pacificirajući autonomne građanske pokrete i samoorganizirane građane.

Kako se arhitektura manifestira u ovim promijenjenim okolnostima? Ona više ne detektira postojeći otpor u prostoru jer takvog otpora više nema. Istovremeno ne služi više akumulaciji kapitala jer niti tržišta nekretnina više praktički ne postoji.

Jedna od funkcija arhitekture koja je još vitalna je ona obrambena – stvaranje zaštićenih prostora gdje se alternativa kapitalizmu može skloniti, predahnuti, početi slobodno zamišljati drugačiji život u gradu. I organizirati protunapad.

Emil Jurcan (*1981) je arhitekt koji živi i radi u Puli. Diplomirao je arhitekturu u Ljubljani 2007. godine. Aktivan je u različitim urbanim pokretima za prisvajanje zajedničkih gradskih prostora poput grupe Temp u Ljubljani (2005-07), Pulske grupe (2006-12) i Inicijativi za Muzil Volim Pulu (2009-). Suosnivač je zadruge Praksa koja je prva arhitektonska zadruga u Hrvatskoj – inženjerska zadruga za projektiranje, urbanizam i oblikovanje.

Izvor: AF
Emil Jurcan

Emil Jurcan

Crveni Plan Pule

Crveni Plan PuleUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja