Foto-monografija „SIV – Palata Saveznog izvršnog veća“

Palata Saveznog izvršnog veća (SIV), smeštena u zelenilu Novog Beograda, za preko 60 godina svog postojanja promenila je više država, državnih uređenja i imena ali je svaki put ostajala snažan simbol i reprezent Države, njene moći i prestiža. Začeta konkursom za zgradu Predsedništva vlade FNRJ 1947. koji je dobio tim Potočnjak-Urlih-Nojman-Perak, dovršena je 1958. veštom rukom Mihajla Jankovića nakon posleratnih zaokreta a uoči prvog samita Nesvrstanih. SIV je ne samo reperna tačka nove arhitekture i urbanizma posleratne Jugoslavije, već i njen jedini preživeli monumentalni i reprezentativni objekat, brižljivo osmišljen i održavan do danas kao sedište centralne vlasti.

U gotovo devičansku unutrašnjost palate ušunjao se fotograf Dušan Đorđević (1966) i objektivom zabeležio jedan impozantan prostor moći, zamrznut u svojoj veličanstvenosti. U svojoj trećoj knjizi nazvanoj jednostavno “SIV – Palata Saveznog izvršnog veća” autor donosi preko šezdeset fotografija enterijera koji je minimalno menjan od opremanja krajem pedesetih.

Kako Mileta Prodanović u svom pratećem tekstu kaže, glavni cilj autora je bio “da uhvati atmosferu koja je obeležavala i još uvek obeležava unutrašnjost ovog objekta, ono zračenje koje emituju namenski izrađen nameštaj, unikatni upotrebni predmeti i dekorisane površine.” Fotografije su gotovo apstraktne kompozicije, savršeno uravnotežene i aranžirane u snažnim, ali ipak mirnim ritmovima, probranih paleta boja. Sam enterijer je imao za cilj da predstavlja i slavi nekadašnju državu – on je monumentalan, reprezentativan i simboličan. Njega najbolje čitamo kroz uređenje salona nazvanih po bivšim jugoslovenskim republikama – autor sa velikom osećajnošću hvata remek-dela u danas pomalo zaboravljenim tehnikama poput mozaika i tapiserija, kao i svakodnevne predmete – diku nekadašnjih jugoslovenskih industrija. Hladnu mirnoću će ponegde tek načeti tragovi proteklog vremena i svakodnevice, poput jedva pohabanih stolica, autokarte iščezle SCG ili čiviluka koji ipak ne narušavaju kompoziciju već se u nju savršeno uklapaju.

Prateća izložba fotografija pod imenom „SIV – Vremenska kapsula“ održana je 8. – 31. maja 2014. u Kulturnom centru Beograda, a na istom mestu je održana i promocija knjige. Vremenska kapsula kao koncept u potpunosti odražava današnje stanje SIV-a – kroz uživanje u majstorski izvedenim fotografijama, dobijamo uvid ne samo u jedinstveni prostor oblikovan estetičkim nazorima socijalističke Jugoslavije već, kako to i sam autor kaže, dočaravamo nestali duh vremena u kome je postojala vera u budućnost.

Matija Zlatanović
Faktografija
NaslovSIV – Palata Saveznog izvršnog veća
Autor: Dušan Đorđević
Fotografija: Dušan Đorđević
Tekst: Mileta Prodanović
Izdavač: Autorsko izdanje
Godina2014.
JezikSrpski, engleski
ISBN978-86-917701-0-5


Foto-monografija „SIV – Palata Saveznog izvršnog veća“

Foto-monografija „SIV – Palata Saveznog izvršnog veća“
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (3)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • Mare
  19.01.2015

  Divno i tužno sećanje na jednu bogatu zemlju.

 • Vesna
  22.01.2015

  Dobro oko,sve je ovekovecilo!
  Nije tuzno,nije proslo vreme,meni je potsrek za buduce .ali bolje i ne odustajanje od tradicionalnog.
  Ako Rusi primaju Visoke zvanicnike u Carskoj palati,ako Turci organizuju boravak u sultanovom letnjikovcu,a sada hotelu,zasti i mi Srbi ne bi uzeli od proslosti najbolje!

 • Dragan Marković
  22.01.2015

  Bilo je par pitanja u vezi toga gde može da se nabavi knjiga i po kojoj ceni. Kontaktirao sam autora i ovakvo stoje stvari: (1) direktnom kupovinom kod autora po ceni od 30e (dinarska protiv vrednost – kontakt: dusanphoto@gmail.com), (2) u Beoizlogu po ceni od 4.900 din i (3) za par dana, u Delfi knjižarama po ceni od 6.600 din.

  Dragan Marković, izvršni urednik SP-a