sala u obrenovcu

Fiskulturna sala u Obrenovcu

U beogradskoj opštini Obrenovac učenici Prve obrenovačke osnovne škole skoro dva veka nisu imali mogućnost za fizičko obrazovanje i sportske aktivnosti u adekvatnom zatvorenom prostoru. Na inicijativu lokalne vlasti 2010. godine pokrenut je program kojim bi se škola opremila fiskulturnom salom za potrebe škole, ali koja bi ispunila i standarde za održavanje različitih sportskih događanja. Ovaj zadatak poveren je arhitekti Jovanu Mitroviću i njegovom projektantskom timu.

Objekat fiskulturne sale u okviru Prve obrenovačke osnovne škole nalazi se u postojećem školskom dvorištu. Lokacija je omeđena starom zgradom škole (koja je najstarija u Beogradu), Sokolskim domom (projekat arh. Korunovića) i otvorenim sportskim terenom. Potreban volumen sale zauzeo bi skoro čitavo dvorište i znatno premašio visinu zaštićenih objekata iz 19. veka koji ga okružuju, pa autor u skladu sa tim odlučuje da objekat utisne u zemlju do kote podzemnih voda, dubine 5 m. Istovremeno, krov nad svlačionicama, sanitarnim prostorima i malom salom ostaje slobodna površina koja postaje deo školskog dvorišta.

Deo sale u zemlji izveden je od betonskih dijafragmi i vodonepropusnog betona formirajući korito potopljeno u zemlju koje sprečava prodor eventualnih površinskih i procednih voda. Unutrašnja obloga sale je od vodootporne šper ploče koja je istovremeno i završna obrada.

Nadzemni volumen sale koji izlazi 3m iznad zemlje faktički je samo lanterna kojom je osvetljena sala sa svih strana. Konstrukcija krova i nadzemnog dela objekta je od lameliranog drveta. Zastakljene površine nadzemnog kubusa zaštićene su vertikalnom drvenim palisadom od zaobljenih štafli koje služe kao zaštita od udara lopte i istovremeno kao brisoleji za disperziju direktnog svetla. Svoje ishodište ovaj element zaštite nalazi u asocijaciji na drvene ograde srpske tradicionalne seoske arhitekture, povezujući savremenu arhitekturu i okolne objekte jednostavnom horizontalnom siluetom koja ne konkuriše razigranim oblicima i krovnim ravnima okoline.

Sala ima dva odvojena ulaza (dva natkrivena stepenišna kraka sa dve naspramne strane objekta) iz više razloga – pre svega zbog protivpožarnih uslova, a zatim i zbog potreba odvajanja sportskih timova, učeničkih odeljenja, dečaka i devojčica…

Formalno, fiskulturna sala se nenametljivo uklapa u okruženje, afirmiše ga i gotovo neprimetno formira i povećava prostorni kapacitet školskih prostorija. Sala je dobar primer prostornog rešenja koje ne samo da zadovoljava osnovnu namenu odvijanja sportskih manifestacija, već i podiže kvalitet sadržaja koji se u njemu i oko njega odvijaju.

Dragana Ćiprijanović
Faktografija
ObjekatFiskulturna sala u Obrenovcu
MestoObrenovac, Srbija
ProgramSport i rekreacija
Površina1100m2
Investicija92.500.000 Din
Godina2015.
AutorJovan Mitrović
SaradniciVuk Lukić, Milena Folić, Miloš Milivojević, Aida Hadziahmetović
FotografijaRelja Ivanić


sala u obrenovcu
dijagrami




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (7)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • Arhitekt
    02.04.2015

    Svaka čast Jovanu Mitroviću i ekipi, ovo mu je jedan od najboljih objekata, ako ne i najbolji.

  • 21
    02.04.2015

    Konacno lepa arhitektura. Svaka cast! Kada bi ovakvi projekti uspeli da preovladaju ovu uzasnu novogradnju… Nadam se da ce ovakvih objekata biti jos u skorijoj buducnosti.

  • Alex
    03.04.2015

    Svaka čast, za poštovanje.

  • zoran
    05.04.2015

    šta je ovde svaka čast?
    letvice?
    fiskulturna sala treba da bude FISKULTURNA SALA. ne? p’da.
    TREBA.
    i? ša je umetnik specijalno dokazao na ovakvo oduševljenje par komentatora?
    hm.
    estetika, forma, konstrukcija, funkcija.
    možda.
    ja da se pitam – pa, rekao bih ‘ajmo još jedan krug.
    uzalud.

  • @zoran
    05.04.2015

    A ovo nije fiskulturna sala zato sto ima brisoleje?
    Meni se dopada ideja da se objekat spusti u zemlju, zbog okruzenja u kojem se nalazi a posto je to osnovna ideja ovog projekta onda i od mene Svaka Cast!
    Isto tako nisu na ovom projektu uradili nista spektakularno ali dovoljno odudara od standarnih objekata ovog tipa koji se prave kod nas, tako da opet Svaka Cast.
    To je verovatno povuklo i ove ljude iznad da ostave ovakve komentare

  • milossssh
    07.04.2015

    Vrlo fin projekat. Cestitke JM i ekipi na realizaciji. Promisljena arhitektura, lepi detalji i materijalizacija! Ulazni hol/koridor nazalost nije na odgovarajucem nivou.

  • Mare
    07.04.2015

    Sala bez ripstola, ko savamala bez hipstera…