Nebojsa-Adzic-Eco-Kuca-05a

Eko kuća u Nikšiću

Kuća mladog arhitekte Nebojše Adžića u Nikšiću je po mnogim svojim karakteristikama posebna u odnosu na pripadajući kontekst i ambijent sredine u kojoj se nalazi. Ova kuća monolitne forme, drvene fasade i ravnog krova je jedan od prvih objekata na teritoriji Crne Gore izgrađenih po principima energetski efikasnog i ekološki odgovornog dizajna.

Objekat čiste kubične forme pozicioniran je na sredini parcele, u delimično očuvanom ambijentu tradicionalne nikšićke četvrti – Grudske mahale. Otvarajući se prema obližnjoj četinarskoj šumi, istovremeno potpunim odsustvom otvora prema ulici zadržava introvertni karakter u odnosu na susedstvo. Gabarit, proporcije i forma objekta usklađeni su sa ambijentom i istorijskim nasleđem gradske celine u kom se nalazi.

Kompaktnost forme, radikalno odsustvo ornamentike i minimalni otvori proizilaze iz težnje za smanjenjem razuđenosti horizontalnog plana i otvorenosti fasade, čime se postiže smanjenje toplotnih gubitaka i racionalizuje utrošak energije. Kuća je izvedena korišćenjem lokalnih materijala (opeke i drveta) i uobičajenim tehnikama građenja, uz upotrebu lameliranih drvenih nosača kao međuspratne konstrukcije, koji su iskorišćeni i kao elementi enterijera.

Osnovne funkcionalne zone kuće su jasno razdvojene i uobičajeno raščlanjene po vertikali – dnevna zona u prizemlju, noćna na spratu, a servisne prostorije u podrumu kome se pristupa spoljnim stepeništem. Grejanje je rešeno toplotnom pumpom koja koristi bunarsku vodu prosečne temperature 10°C. Dogrejana voda razvodi se sistemom cevi integrisanih u zidove od opeke sa termomalterom, koji se ponašaju kao akumulatori toplote. Hladna voda se u letnjem periodu koristi za rashlađivanje prostora.

Budžet za realizaciju kuće Adžić neznatno je veći od uobičajenog za slične projekte nove gradnje u Crnoj Gori (oko 10%), dok je potrošnja energije pri korišćenju objekta znatno manja. Kao posledica ovakve projektantske logike dodatni novac uložen u ovaj objekat trebao bi biti povraćen u roku od 5 do 10 godina, kroz uštede na potrošnji energije za grejanje, hlađenje i ventilaciju.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatKuća Adžić
MestoNikšić (Crna Gora)
ProgramJednoporodična kuća
Površina270 m²
Investicija700€/m²
Godina2010.
AutoriNebojša Ažić


Nebojša Adžić - Eko KućaŠiri dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja