Emanuel Hotel

Duh splitske ulice – Emanuel Hostel

U neposrednoj blizini luke i Dioklecijanove palate u Splitu nalazi se Emanuel Hostel, za čiji su projekat odgovorni Lana Vitas Grujić i Toni Radan (studio Atom Design). Koncept uređenja ovog prostora nastao je kao proizvod sjedinjavanja značenja imena hostela, identiteta splitske ulice i mediteranske ležernosti, pa tako ovaj hostel, osim kao mesto za odmor i spavanje, cilja biti i prostor za druženje – svojevrsni dnevni boravak.

Budući da se na Mediteranu oduvek živi napolju, na ulici, tu istu ulicu i ambijent eksterijera autori su preneli na zidove hostela kroz fotografije splitskih (mediteranskih) motiva.

Osnovna karakteristika projekta hostela je domišljato korišćenje raspoloživog prostora do krajnjih granica utilitarnosti. Iako nije velike površine (svega 91m²), u ovaj prostor smešteno je 15 ležajeva. Korišćenje kreveta ne samo kao elementa nameštaja već i kao arhitektonske komponente, stvorilo je utisak prostorne razigranosti. Poput mediteranske ulice, pojedinačni prostori se međusobno smenjuju, stvarajući različite vizure i mikroambijente.

Unutrašnji prostor krajnje je raznolik. Eklektični stil hostela postignut je kombinacijom elemenata iz različitih vremenskih razdoblja, boja i geomerija, koji ne samo da uvode razigranost, već i pospešuju orijentaciju u prostoru.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatEmanuel Hostel
MestoSplit (Hrvatska)
ProgramHostel
Površina91 m²
Godina2013.
AutorLana Vitas Grujić i Toni Radan (studio Atom Design)
FotografijeJere Grujić


9
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja