27. III 2014. u 18h / Arhitektonski fakultet u Beogradu

Dizajn demokratija – Predavanje Branka Kolarevića

Zahvaljujući parametarskom projektovanju i digitalnoj fabrikaciji, danas je moguća masovna proizvodnja nestandardnih, vrlo različitih proizvoda, od cipela i servisa za ručavanje pa do nameštaja i kuća. Raznovrsnost više ne dovodi u pitanje efikasnost i ekonomičnost proizvodnje. Osim toga, parametarske definicije geometrije proizvoda su dostupne masama preko interaktivnih sajtova, gde kupci onda mogu da dizajniraju svoje sopstvene, jedinstvene verzije proizvoda. Takva demokratizacija dizajna – kroz masovno prilagođavanje – otvara mnoga zanimljiva pitanja kao što je autorstvo dizajna i funkcionalni i estetski kvalitet proizvoda koje su dizajnirali oni koji nisu dizajneri.

Ilustrovano brojnim primerima, ovo predavanje istražuje društvene, kulturne i dizajn implikacije ove nove dizajn demokratije, počevši sa njenim tehnološkim osnovama. Predavanje će se održati u četvrtak, 27. marta 2014. u 18.00h u amfiteatru Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, Bulevar kralja Aleksandra 73/II.

Branko Kolarević je profesor arhitekture na Univerzitetu u Kalgariju, na Fakultetu za dizajn okruženja, gde takođe vodi integrisano projektovanje i laboratoriju za integrativni dizajn (LID). Predavao je arhitekturu na nekoliko univerziteta u Severnoj Americi i Aziji i širom sveta držao predavanja o korišćenju digitalnih tehnologija u dizajnu i proizvodnji zgrada. Autor je nekoliko knjiga, uključujući Manufacturing Material Effects (sa Kevinom Klingerom), Performative Architecture (sa Alijem Malkavijem) i Architecture in the Digital Age. On je bivši predsednik udruženja za primenu računara u u arhitekturi (ACADIA) i primalac ACADIA nagrade za inovativni istraživački rad u 2007. On je trenutno predsednik kanadskog odbora za arhitektonsku sertifikaciju (CACB). Doktorirao je 1993. i magistrirao 1989. na Harvard Univerzitetu. Diplomirao je 1986. na Univerzitetu u Beogradu.

Izvor: AFBG
Brako Kolarević (foto: Monika WIttig)

Brako Kolarević (foto: Monika WIttig)

 Gramazio & Kohler  Architects, Zurich: mTable, 2002  Customizable table series


Gramazio & Kohler Architects, Zurich: mTable, 2002 Customizable table seriesUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja