Choomich Design District

Nekada prvi šoping centar u prestonici, u minuloj deceniji pretvorio se u pomalo sablasno mesto, a nekadašnje izloge pune robe sa zapada zamenili su napušteni i prazni lokali. U poslednje vreme, ipak, svedoci smo rekontekstualizacije i osvežavanja prodajnog prostora Čumićevog sokačeta, kojim je započeto obnavljanje i vraćanje u život tog ambijenta, sa novim karakterom i značenjem za grad.

Čumićevo sokače je od 01. novembra 2010. postalo mesto susreta dizajnera, kupaca i obožavalaca mode i dizajna. Više od dvadeset autora izlaže u dizajn distriktu Choomich, koncipiranom po uzoru na kvartove koji postoje u mnogim metropolama. U takvom prostoru koegzistiraju visoka moda i subkulture koje stvaraju mladi i kreativni ljudi – kontrast tako svojstven Beogradu.

Iako je ideja o zajedničkom prodajnom prostoru dizajnera postojala nekoliko godina, modni tandem Pünkuffér, koji čine Bojan Milisavljević i Marko Nenadić, odlučili su prošle godine da zamisao pretvore u Choomich. Milisavljević kaže da je pri tome najveći izazov bio naći i spojiti vlasnike privatnih lokala u Čumićevom sokačetu sa dizajnerima.

Konceptom renoviranja postojećeg prostora kao krajnje svedenog i jednostavnog, sav akcenat se stavlja na izložene predmete. Preovlađuju bela i crna boja u enterijeru – od signalizacije i tipografije do uniformnih izloga sa svedenim crnim okvirima u čijem su gornjem delu znakovi dizajnera. Značajne razlike između lokala prave sami koncepti uređenja izloga i enterijera lokala, gde dolazi do izražaja originalnost i individualnost svakog dizajnera ili dizajnerskog tima.

Središnji prostor dizajn distrikta okružen lokalima, sa lanternom koja uvodi prirodno dnevno svetlo, spontano se pretvorio u kafe čiji se stolovi pružaju duž čitavog prostora. Time je ambijent dodatno dobio na životnosti.

Iako u samom centru grada, okružen srodnim sadržajima i dostupan sa različitih strana, Čumićevo sokače ima problem prilaza i ulaza – skriven je iza mračnih, devastiranih i vijugavih prolaza, koji ni na koji način ne upućuju na otkrivanje prostora kome vode. Ono je ipak neponovljivo mesto, karakteristično za pretrpanu i raznoliku urbanu strukturu starog dela Beograda.

Projekti poput ovog mogu od Čumića napraviti izuzetno atraktivan ambijent, oživljavanjem javnog gradskog prostora sa specifičnom funkcijom kao savremenog interaktivnog centra dizajna, umetnosti i srodnih sadržaja. Kako bi mnogi neiskorišćeni i devastirani prostori u Beogradu, slični ovom, oživeli, neophodno je angažovanje na formiranju grupa sa istim interesima, spajanje komercijalnih i nekomercijalnih sektora i, pre svega, veliki entuzijazam.

Tekst: Enisa Vejselović / Fotografije: Relja Ivanić

FUNDUS: Sonja Krstić + Jelisaveta Tatić + Dijana Mihajlović

Lokal Remake & Ana LjubinkovićUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja