Izdanja časopisa Prostor

Časopis Prostor

PROSTOR je prvi naučno-stručni časopis za arhitekturu u Bosni i Hercegovini, koji je počeo da izlazi krajem 2008. godine u Banja Luci, sa distribucijom u čitavom regionu. Glavni i odgovorni urednik je predsednica Saveza arhitekata Republike Srpske Dragica Arnautović-Aksić.

Časopis je namenjen svim učesnicima u uređenju i izgradnji prostora – inženjerima arhitekture, građevinarstva, izvođačima, kao i organima uprave, obrazovnim i drugim institucijama. Uz arhitekturu i građevinarstvo, prati dizajn, vizuelne umetnosti i srodne discipline.

Koncepcija časopisa je orijentisana prema uspostavljenju i podsticanju saradnje stručnih i profesionalnih arhitektonskih organizacija i pojedinaca prvenstveno u zemlji i regionu, s ciljem promovisanja arhitektonskih prostornih vrednosti i kvaliteta životne sredine i struke uopšte. Istovremeno, sve aktere koji se bave uređenjem prostora treba da podstakne na diskusiju, promišljanje i preispitivanje, a posebna pažnja poklanja se pozicioniranju dostignuća i realizacija domaće arhitektonske scene u odnosu na savremeni evropski arhitektonski prostor.

U svojim ustaljenim rubrikama časopis preporučuje stručne knjige domaćih i stranih autora i izdavačâ, informiše o aktuelnostima na polju arhitekture u zemlji i inostranstvu, predstavlja nove projekte, vodi kroz arhitekturu gradova, podstiče naučna i stručna istraživanja u oblasti istorije i teorije arhitekture i projektovanja, predstavlja čitaocima savremene materijale i tehnologije, obaveštava o konferencijama i savetovanjima iz oblasti arhitekture i građevinarstva, prati aktuele izložbe, te informiše o zakonskim regulativama u struci.

Broj čitalaca i saradnika časopisa Prostor se stalno povećava, a za tri godine izlaženja objavljeno je više od 400 članaka, na oko 2500 strana. Sledeći, 20. broj, donosi nove projekte i istraživanja…

Tekst: Nebojša Antešević

Tipične stranice iz časopisaUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja