Časopis 303 (Tristotrojka)

Latiti se posla organizacije i proizvodnje studentskog časopisa je poduhvat koji je podjednako pohvalan koliko težak i nezahvalan. Kombinovani problemi časopisa kao vrste u povlačenju pred Internetom i studenata kao grupe koja često oskudeva u ključnim resursima poput novca i podrške (ali sve to nadoknađuje motivacijom) umeju da obeshrabre i slome projekat u povoju – zato bi trebalo pozdraviti svaki dodatak (ionako tankoj) regionalnoj arhitektonskoj periodici.

Pred nama je prvi broj časopisa 303 (Tristotrojka), glasila studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, nazvanog po kabinetu na fakultetu – kultnom okupljalištu i radnom prostoru studenata. Ideja je bila da se napravi tromesečni časopis kolažnog karaktera koji bi odrazio šarolikost interesovanja same redakcije i njenih saradnika. U tome je redakcija izvrsno uspela – u gotovo stotinu strana stali su studentski eseji i projekti, izveštaji sa radionica i ekskurzija, intervjui kako sa glasovitim arhitektima tako i sa kolegama, te osvrti i prikazi nedavnih događaja i drugih aktuelnosti.

Ciljna grupa su svakako najviše studenti; misija časopisa je da podstakne diskusiju među studentima kako na nivou matičnog fakulteta, tako i međufakultetsku saradnju. Tematski gledano, najveći deo priloga pokriva oblast arhitekture sa pojedinim prilozima vezanim za industrijski dizajn, fotografiju i film. Za pohvalu je i balansiran odabir domaćih autora ravnomerno sa svih godina studija kao i spoljnih saradnika sa drugih fakulteta i iz struke.

Sa limitiranim tiražom od 400 štampanih primeraka, Tristotrojku možete besplatno čitati i online, te pogledati Tumblr i Facebook stranice časopisa. Sve u svemu, sarajevski studenti se mogu ponositi solidno odrađenim poslom i entuzijazmom za pokretanjem sopstvenog glasila.

U nastavku možete prelistati prvi broj:

Matija Zlatanović
Faktografija
Naslov303
UrednikHaris Bulić
IzdavačAsocijacija studenata arhitekture, Sarajevo
Godina2014-
JezikBosanski
ISSN2303-5412


303
303
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja