12. IX – 14. X 2012. / KCB

Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića

Izložba Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića (1912 – 1962), čiji je autor arhitekta i kritičar arhitekture Bojan Kovačević, predstavlja ovog uglednog i pomalo zaboravljenog beogradskog arhitektu kroz njegove kapitalne objekte – Dom štampe (ugao Knez-Mihailove i Trga republike, danas KCB), zgrade Odeon (ugao Kraljice Natalije i Kneza Miloša), kao i privatne vile u Višegradskoj i nekoliko nerealizovanih projekata, poput prvonagrađenog za Muzej grada Beograda na konkursu iz 1953. godine.

Pored originalnih crteža i fotografija građevina u različitim fazama, na postavci su predstavljeni i lični predmeti iz Bogojevićevog biroa, fotografije iz porodičnog albuma, njegove knjige… Celokupno istraživanje opusa Ratomira Bogojevića omogućeno je činjenicom da je njegova porodica sačuvala obimnu i raznovrsnu dokumentaciju.

Prateći programi tokom trajanja izložbe čine predstavljanje knjige Esej o arhitekti Ratomiru Bogojeviću autora Bojana Kovačevića, zatim razgovori na temu bavljenja arhitektonskom baštinom, te , video projekcije… Stručna vođenja kroz izložbu i objekat biće upriličena subotom, 22. i 29. septembra, od 12h.

Fotografije: Relja Ivanić


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja