Bašta 2.0 - Fotografija: Milan Maksimović

Bašta 2.0/

Osnovna koncepcija prostorne organizacije Bašte 2.0/ proizilazi iz težnje ka naglašavanju njenog podužnog karaktera i odgovora na zahtev klijenta za nekonvencionalnim dizajnom. Naglašavanje linearnosti sprovedeno je repeticijom dvodimenzionalnih elemenata duž dve glavne, međusobno upravne ose pružanja bašte.

Bašta 2.0/ sastoji se iz tri vizuelno i korisnički povezana mikroambijenta, odvojena od ulice niskom ogradom od crnog perforiranog tekstila. Otvorenost i lakoća njihovih pojedinačnih karaktera postignuti su upotrebom prozirnih i vitkih arhitektonskih elemenata.

Prvi mikroambijent čini letnji ulaz u baštu i restoran, kojim dominiraju grafički detalji na ulaznoj kapiji i zid mudrosti (Tweet of Wisdom) realizovani u saradnji sa studijom Metaklinika. Drugi mikroambijent je zona sedenja uz samu ulicu, sa domišljato izvedenim zasenama i odvojenim, nešto intimnijim delom za stalne goste restorana ispod konstrukcije (Štrik) kreirane za kačenje umetničkih instalacija i osvetljenja. Treći mikroambijent sačinjen je od zimskog ulaza u restoran, linearnog drvenog pulta i pletene ograde prema susedu.

Popločanje je izvedeno u kombinaciji bele rizle kao osnovne podloge i kvadratnih kamenih ploča koje prate glavne tokove kretanja. Bašta je kompletirana stolicama Diamond (Harry Bertoia, 1952), Dr.Yes (Philippe Starck & Eugeni Quitllet, 2007) i Charles Ghost (Philippe Starck, 2005).

Projekat studija Petokraka za Baštu 2.0/ odstupa od uobičajenog svojom lakom i mirnom svedenošću, u koju su vešto ukomponovani elementi različitih materijala i načina obrade, te formiranjem više intimnih prostora posebne ambijentalnosti i ugođaja.

Priredio: Dragan Marković
Faktografija
ObjekatBašta 2.0
MestoSkerlićeva 6, Beograd (Srbija)
ProgramLetnja bašta restorana
Površina100 m²
Godina2013.
AutorAleksa Bijelović i Milica Maksimović (Petokraka)
FotografijeMilan Maksimović


Bašta 2.0 - Fotografija: Milan MaksimovićŠiri dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja