25-26. IV / KCB i Hotel Metropol Palas

Balkanska arhitektonska konferencija

Balkanska arhitektonska konferencija je međunarodna platforma za povezivanje arhitekata i arhitektonskih organizacija iz balkanskih zemalja, koja se bijenalno organizuje još od 1960. godine. Zbog društvenih previranja na teritoriji Balkana, tradicija održavanja konferencije prekinuta je tokom devedesetih godina, a zatim ponovo uspostavljena 2004. godine, na inicijativu i zajedničku saradnju Unije arhitekata Bugarske i Komore arhitekata Turske.

Cilj konferencije je preispitivanje aktuelnih trendova, podsticanje stručne razmene i mišljenja, te uvećenje kapaciteta arhitekata i arhitektonskih organizacija da utiču na uvećanje društvene vrednost arhitekture na regionalnom nivou.

Tema ovogodišnje konferencije usmerena je ka ispitivanju strategije demarginalizacije arhitektonske struke u doba devalvirane graditeljske vrednosti, banalizacije građene sredine, te smanjenja kvaliteta životnog okruženja kao jednog od glavnih trendova u svim balkanskim zemljama.

Dva komplementarna konferencijska bloka pokušaće da predstave različita iskustva o putevima uspostavljanja značaja arhitekture i arhitektonske struke u proizvodnji kvalitetnijeg i smislenijeg prostora uprkos političkim i ekonomskim ograničenjima. Prvi blok će identifikovati stanje i potencijale arhitekture na Balkanu, dok će drugi ponuditi novu platformu za profesionalnu razmenu iskustva balkanskih arhitekata i arhitektonskih organizacija.

Ove godine, Balkanska arhitektonska konferencija realizuje se u organizaciji Udruženja arhitekata Srbije i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu kao deo Beogradske nedelje arhitekture (BINA), a pod pokroviteljstvom organizacije UIA region 2. Ulaz i učešće na konferenciji su besplatni.

Program

Kulturni centar Beograda, bioskopska dvorana
četvrtak, 25. April 2013. 10-19h
Hotel Metropol Palas, Bulevar Kralja Aleksandra 69
petak, 26. april 2013. 09-19h
Balkanska-arhitektonska-konferencija
Sa prethodne konferencije u Turskoj 2011.

Sa prethodne konferencije u Turskoj 2011.Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja