Zaštita, revitalizacija i prezentacija srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji – predavanje Marka Nikolića

Tokom aprila meseca školske 2014/2015. godine u maloj sali Kolarčeve zadužbine, biće održan autorski ciklus predavanja pod naslovom: Zaštita, revitalizacija i prezentacija srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji, dr Marka Nikolića, asistenta Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru ciklusa biće održana tri predavanja:

Srednjovekovni utvrđeni gradovi u Srbiji – tipologija, elementi utvrđenja i karakteristični primeri (sreda, 15. april 2015, 18:00 časova);
Zaštita i prezentacija karakterističnih primera srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji (sreda, 22. april 2015, 18:00 časova) i
Unapređenje pristupa zaštite, revitalizacije i prezentacije srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji (sreda, 29. april 2015, 18:00 časova).

Usled izmena u programu ciklusa predavanja, drugo i treće predavanje su održani 22. aprila 2015 u 18:00 časova.

Predavač dr Marko Nikolić predstaviće posetiocima bogato i specifično srednjovekovno nasleđe na našim prostorima, ukazaće na brojne probleme u ovoj oblasti zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa, ali će i pokrenuti brojna pitanja vezana za ovu vrstu nasleđa u našoj sredini o kojima bi trebalo razmišljati prilikom budućeg delovanja.

Kroz prvo predavanje biće prikazane opšte karakteristike srednjovekovih utvrđenih gradova u Srbiji – njihova tipologija, elementi utvrđenja i njihove karakteristike, kao i analize najznačajnijih primera srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji. Kroz drugo predavanje biće prikazana četiri karakteristična primera u Srbiji – Stari Ras, Golubac, Maglič i Stalać, kroz principe i metode u zaštiti i prezentaciji koji su na njima primenjeni u drugoj polovini XX veka i nakon 2000. godine, a kroz treće predavanje biće ukazano na prednosti i mane dosadašnjih pristupa u zaštiti i prezentaciji srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji, kao i na mogućnosti unapređenja pristupa u skladu sa savremenim principima zaštite i međunarodnom praksom.

Ulaz je slobodan.

Izvor: AFBG
dr Marko Nikolić

dr Marko Nikolić

Restaurirana Nazari kula – Kastilo Miras arhitekte | Foto:  Fernando Alda

Restaurirana Nazari kula – Kastilo Miras arhitekte | Foto: Fernando AldaUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja