Autorska pozicija arhitekte Mustafe Musića

Knjiga Autorska pozicija arhitekte Mustafe Musića je rezultat dva objedinjena nezavisna teorijska istraživanja koja su na doktorskim studijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu sprovele Marija Josifovski i Olivera Stanković. Stvaralaštvo arhitekte Musića (1949-) ispitano je i tumačeno kroz analizu projekata i realizacija, izložbi i tekstova, kroz razgovore sa arhitektom i iscrpnu analizu kontekstualnih uslovljenosti njegove autorske pozicije.

Prvi deo knjige, Alternativna arhitektura, autorke Marije Josifovski, ispituje formiranje Musićeve autorske pozicije sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka u Beogradu. Osnova za analizu njegovog delovanja je teorijsko razmatranje pojma alternative i definisanje društvenog, stručnog i institucionalnog konteksta (socijalizam-postmodernizam-alternativa). Musić se, pre svega kroz delovanje u okviru grupe M.E.Č. (Musić, Ećimović, Čehovin), socijalističkoj arhitektonskoj stvarnosti i ideologiji suprotstavlja eksperimentalnom, papirnom arhitekturom, prikazanom kroz izložbe projekata i istraživanja umesto realizacija, do kojih je takvim stavom bilo nemoguće doći. Autorka prikazuje i analizira projekte nastale u ovom periodu, da bi istraživanje zaključila kratkim razmatranjem o alternativnom stvaralaštvu, kao modelu Musićevog delovanja.

Razdelna stranica između dve celine, plava tabla, predstavlja „period dobrovoljnog izgnanstva“ od 1987. do 1995. godine, u kom arhitekta Musić zbog animoziteta prema aktuelnoj društvenoj klimi nije javno izlagao.

Deo Umetnost u uslovima zatvorenog društva, autorke Olivere Stanković, ispituje specifičnosti Musićevog delovanja u turbuletnom vremenu na prelazu vekova, odnosno period njegove profesionalne prakse nakon osnivanja ateljea ZENIT 1990. godine. Autorka kroz naučnu analizu i sistematizaciju projekata i realizacija nastoji da prikaže osobenosti Musićevog delovanja u specifičnom kulturnom i političkom kontekstu od devedesetih godina pa do danas. Ta je praksa posebno analizirana u odnosu na karakteristične pojmove kao što su: duh vremena, postmodernizam i klatno istorije.

Knjiga u celini donosi svež pristup prikazivanju autorske pozicije savremenog arhitekte. Osim podrazumevanog bogatstva vizuelnih prikaza Musićeve arhitekture, ona je postavljena u širok društveni i teorijski kontekst, uz korišćenje raznovrsnih izvora, bogatu bibliografiju, kao i neposrednu saradnju i dokumentovane razgovore sa arhitektom. Kao takva, knjiga predstavlja vredan doprinos celovitom sagledavanju arhitektonske prakse u Srbiji, a nadamo se i začetak serije analiza autorskih pozicija savremenih arhitekata u Srbiji.

Na 34. Salonu arhitekture, za knjigu Autorska pozicija arhitekte Mustafe Musića Marija Josifoski i Olivera Stanković dobijaju nagradu u kategoriji publikacije.

Tekst: Kosta Mijić / Foto: Relja Ivanić
Faktografija
NaslovAutorska pozicija arhitekte Mustafe Musića
AutorMarija Josifovski, Olivera Stanković
IzdavačArhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu
Godina2012.
JezikSrpski, uz rezime na engleskom
ISBN978-86-7924-066-8


Olivera Stanković & Marija JosifovskiUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja