08. IV – 17. IV 2012. / Dom Omladine

Arhitektura na Marginama

Cilj ove izložbe skica arhitekata je da se stručnoj i široj kulturno-umetničkoj javnosti skrene pažnja na skicu kao pomalo zaboravljeni oblik stvaralačkog izraza u svetu arhitekture. Izložba bi trebala da ukaže (posebno mlađim kolegama arhitektima) na značaj koji crtež ima u procesu arhitektonskog projektovanja, koji tradicionalno započinje materijalizacijom ideje na papiru, a završava se digitalnim 3D modelima ili, uz malo sreće, izgradnjom.

Ovakva izložba proističe iz potrebe arhitekata da pokažu deo projektantskog procesa koji najčešće zauvek ostane skriven od javnosti, i često se ne prepoznaje kod već gotovog objekta. Mnogi od crteža predstavljaju premišljanja i o samom radu, pauze u procesu projektovanja, kratak odmor ili predah kojim se  beleže stvari i situacije u  toku izrade projekta. To što nastaju na marginama, zapravo ih ne čini istrgnutim iz konteksta, već ih još više približava zadatku u mukotrpnom procesu proizvodnje, do koga kada dođe, najčešće više nema kreativnosti u meri u kojoj je ima u periodu konceptualizacije. Često su ti zapisi iskreniji ili bolji od finalnog proizvoda.

Predstavljajući skice arhitekata različitih generacija, od najstarijeg – Mihajla Mitrovića, do arhitekata koji su nedavno napustili fakultet i studenata arhitekture, izložba je ujedno dala i hronologiju promišljanja arhitekture kroz skice različitih perioda i pristupâ, kao i obrazovnih tradicijâ. I stručnjaci i šira javnost u ovoj izložbi prepoznaće nešto nostalgično i zaboravljeno, a za neke će ona možda biti podstrek za povratak skiciranju kao sastavnom delu procesa stvaranja arhitekture.

Urednici izložbe su arhitekta Srđan Gavrilović i istoričar umetnosti Marko Stojanović, a izložbu je podržala Asocijacija srpskih arhitekata. Dizajn izložbe uradio je član tima Super Prostor, Nebojša Antešević, M.Arh., M.F.Arts (scenograf).

Dom Omladine / www. domomladine.org
Radno vreme: od 10h do 20h, ponedeljak – subota
Ulaz je slobodan

Fotografije: Relja Ivanić
Izlagači: Aleksandar Janković, Andrija Markuš, Branislav Milenković, Darja Čoko, Dejan Milivojević, Đorđe Mandrapa, Igor Kuvač, Iva Marisavljević, Karl Mičkei, Ksenija Bulatović, Ljubomir D. Stanković, Mihajlo Mitrović, Milan Dimitrijević, Milan Lojanica, Milutin Đilas, Mirjana S. Lukić, Nikola Milanović, Petar Arsić, Petar Stelkić, Radoslav Karanović, Saša Buđevac, Spasoje Krunić, Srđan Gavrilović, Svetislav Popović, Uroš Janković.
skica-milan-dimitrijevic


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja