Mikser 2012 - mapa događaja, Savamala

Arhitektura & Mikser 2012

Mikser, međunarodni festival kreativnosti i inovativnosti u 2012. godini se seli iz silosa Žitomlina u magičnu, zanemarenu, industrijsku četvrt u samom centru Beograda, u Savamalu.

Tokom devet dana, od 25. maja do 2. juna, Savamala će postati laboratorija – grad u malom, u koji Mikser namerava da se infiltrira, da ga ispita, analizira, i da na njega reaguje, sa ciljem da napravi dodatni šum koji će proizvesti nova kretanja unutar zatečenog stanja. Savamala se tako može, poput Njujorške Tribeke i Milanske Tortone, transformisati iz jedne zanemarene urbane celine u progresivni umetnički kvart, i povratiti nekadašnji status kulturnog i društvenog epicentra grada.

Program festivala čini mreža nezavisnih, transdisciplinarnih autorskih/kustoskih projekata, a svaki projekat se sastoji od više segmenata: izložbe, radionice, predavanja, koncerti… Među zaista mnogobrojnim dešavanjima, izdvajamo nekoliko nama zanimljivih programa iz oblasti arhitekture i urbanizma:


Izložba “Imamo plan”

Izložba “Imamo plan” predstavlja projekte za lepši život u Beogradu. Autor izložbe je udruženje građana Imamo Plan, otvorena multidisciplinarna grupa entuzijasta koji svojim idejama i radom žele da ulepšaju život u gradu.


Brzopotezna radionica Urbani paradoks

Savamala, centar grada, a opet periferija, staro gradsko jezgro, a teretni koridor, šetalište uz reku i otvorena pruga. Tokom kratkih jednodnevnih radionica, grupa Imamo plan identifikovaće sa učesnicima paradokasalne situacije u kraju, osmisliti zajedno načine da se one označe, opišu i transformišu, a zatim te ideje sprovesti u delo konkretnom intervencijom na licu mesta. Radionice su besplatne i bez upisa.


Razgovori in situ

In situ je termin koji se koristi da predstavi proces izlivanja betona na mestu izgradnje. Grupa istraživača prezentuje publikacije koje se bave odnosom arhitekture i umetnosti i potom učestvuju u diskusijama. Prostori razgovora su odabrani za događaj u skladu sa individualnim temama, “Razgovori in situ” akcentuju uzročno-posledičnu vezu između učesnika, publike, prostora i toka razgovora.


Urbane transformacije / Open Course

Open Course su razgovori, prezentacije, diskusije, predavanja, radionice, seminari, strategije, performansi i instant akcije, koji okupljaju različite aktere na istom zadatku – na neprekidnoj proizvodnji novog znanja putem razmene saznanja. Interakcija između zapuštene gradske četvrti i naprednog obrazovanja budi u svesti ljudi iskre života koje se ubrizgavaju u paralizovano tkivo grada, ukazujući na mogućnosti za novi početak.


Urbane transformacije / Common Projects

Common Projects radionice su posvećene istraživanju svakodnevnice i stvaranju novih prostora koji označavaju i omogućavaju aktivnosti društvenih udruženja, opštinskih agencija, kulturnih centara, kreativnih servisa, zanatskih i umetničkih radnji, proizvodnih postrojenja i obrazovnih ustanova u Savamali.


Urbanistička radionica Savski amfiteatar

Tokom 7 dana radionice grupa Imamo plan sagledaće sa učesnicima biće Savskog Amfiteatra, njegove osobine, veze sa gradskim tkivom, sa istorijom. Serija predavanja podstaćiće razmišljanje i hraniće maštu. Pokušaće zatim da osmisle scenarije razvoja tog područja kao sliku budućnosti našeg društva. Više od master plana, biće to svojevrsni simbolični manifest optimizma. Radionica je otvorena i besplatna, od učesnika se očekuje stalno prisustvo i posvećenost.


Brisani prostor – Mikser na Belefu

Međunarodna izložba “Brisani prostor” preispituje kako umetnička praksa reaguje na neposredno okruženje, ali i analizira kako se prostor menja u odnosu na novonastale okolnosti. 19 umetnika iz Srbije i inostranstva su pozvani da realizuju radove u zgradi Beogradske zadruge.Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja