Pogled na Babin Dol

Arhi–tektonska topografija

Nakon što je grad Sarajevo bio domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, njegove planine, naročito poslednjih godinâ, postaju vrlo privlačna odredišta zimskog turizma u našem regionu. Za potrebe održavanja Olimpijade, na Bjelašnici je izgrađeno olimpijsko selo sa brojnim sportskim i turističkim objektima, koje je, posle kratke turističke ekspanzije, devastirano tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

Na mestu nekadašnjeg olimpijskog sela u Babinom Dolu, prostranoj dolini u podnožju Bjelašnice, gde se nalazio cilj svih olimpijskih takmičenja, nakon rata je počela izgradnja novih apartmana i hotelâ. Novo planinsko i skijaško naselje ističe se sad već opet brojnim turističkim objektima različitih kapacitetâ i oblikovnih rešenjâ.

Poput većine evropskih i svetskih skijaških destinacija, i na Bjelašnici arhitektura smeštajnih objekata ima elemente tradicionalne planinske gradnje, uz primenu lokalnih materijalâ, čiji način konceptualne i oblikovne interpretacije, osim autorko-pojektantskih pristupâ, zavisi i od investitorskih afiniteta i materijalnih mogućnosti.

U odnosu na većinu susednih apartmanskih objekata, koji su uglavnom doslovno i formalno preuzimali motive i materijalizaciju iz tradicionalne arhitekture, često oblikovno i proporcijski neskladne, te preuzete iz drugih sredina, kompleks skijaških apartmana sarajevskog studija Nonstop tematski objedinjuje lokalne i kontekstualne elemente kroz savremen oblikovni i konstruktivni izraz, artificijelno oponašajući okolne planinske masive.

Ovaj (arhi)tektonski kompleks se oblikom i materijalizacijom uklapa u okolni dinarski planinski ambijent gustih šuma i razvijenog kraškog i ledničkog reljefa, a tokom zime, kada belina snega i planinske magle prikriju slikoviti pejzaž, objekat svojom veštačkom topografijom i pozicijom dominira u panorami planinskog dola. Upotrebljeni su lokalni materijali (izražena drvena fasadna obloga i kamen u postamentu), kao i dominantne okolne boje (zelena i bela), što dodatno naglašava koncept oblikovnog i likovnog uklapanja objekta u prirodno okruženje.

Prostorna kompozicija ove veštačke topografije, koju čine četiri odvojena apartmanska objekta, zasnovana je na organizacionoj šemi planinskih naselja katunskog tipa, sa pojedinačnim slobodnostojećim objektima, formirajući tako sklop koji je i prostorno i funkcionalno prožet motivima nepisanih pravila tradicionalnog neimarstva. Na taj način je posebna pažnja posvećena pravu na pogled i jednakim vizurama prema okolnom pejzažu.

Kompoziciono smičući četiri odvojena smeštajna volumena, postavljena u dve zone na terenu u padu, omogućeno je da svaki od 78 apartmana ima direktan pogled na vrh Bjelašnice i ski staze. Između ovih zona nalazi se kolski pristup i plato sa parkingom, a bočna stepeniša koja prate pad terena omogućavaju pešački pristup sa skijaških terena.

Autorski izraz snažne tektonike izdvojio je ovaj objekat na razglednici turističkog naselja na Bjelašnici, dok je enterijersko opremanje apartmana pripalo investitorskim mogućnostima komercijalnog karaktera. Stvarajući vizuelni dijalog između prirodnog konteksta – topografije, materijalâ i starih seoskih naseljâ, arhitekti iz studia Nonstop su, osim svog karakterističnog pristupa, sledili i projektantski diskurs prepoznatljive i kontekstualne turističke arhitekture iz minulih decenija, suprostavljajući se okolnim turističkim odmaralištima globalnog karaktera.

Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatSkijaški apartmani Bjelašnica
MestoSarajevo, Bjelašnica (Bosna i Hercegovina)
ProgramApartmani sa pratećim sadržajima
Godina2006.
Površina6.500 m2
AutorStudio Nonstop (autori: Sanja Galić–Grozdanić, Igor Grozdanić; saradnici: Edin Avdibegović, Hasnija Kazić, Jasmina Topčagić
FotografijeMunever Salihović, Bojan Marjanović


01
4
03
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja