3LHD Amarin Apartment Village, Foto: Miljenko Bernfest

Apartmanski klasteri

Ubrzani razvoj turizma u Hrvatskoj poslednjih godina obeležio je njen ekonomski razvoj. Povećanje broja turista preko predratnog nivoa uslovilo je potrebu za obimnijim smeštajnim kapacitetima, koji trenutno nedostaju. Umesto za masovni, Hrvatska se opredelila za kvalitetni turizam, postavljajući strategijom razvoja broj od 12 miliona turista godišnje koji ne bi ugrozili održivi razvoj, podižući opšti nivo turizma. U tom smislu, nešto intezivnija izgradnja i rekonstrukcija hotelskog, hostelskog i apartmanskog smeštaja višeg ranga otvorila je mogućnost hrvatskim arhitektama da primene i testiraju savremenije pristupe u projektovanju turističkih objekata.

Nedavno dovršeni kompleks apartmana Amarin, smešten severno od Rovinja, delo je arhitektonskog studija 3LHD. Prostorno-fizički kontekst kompleksa čini karakterističan predeo Istre, te postojeće apartmantsko naselje od oko 270 smeštajnih jedinica, izgrađeno pre više decenija po načelima moderne. Zapravo, novi apartmanski kompleks sa 190 smeštajnih jedinica nikao je nadomak njega, na mestu starog turističkog naselja koje nije zadovoljavalo savremene standarde smeštaja.

Razmeštaj podcelina u novom naselju delom je određen postojećom mrežom pešačkih staza iz susedstva. Splet vijugavih putanja u unutrašnjosti naselja stvara niz pravaca koji se međusobno prepliću i ublažavaju krutost ortogonalnih volumena objekata, stvarajući svojevrsna zelena ostrva na kojima su grupisane apartmantske jedinice.

Utisak organske složenosti kompleksa Amarin Apartmana stvoren je primenom racionalnih pravila prostornog organizovanja. Osnovna namera arhitekata bila je stvaranje intimnog susedstva, uz zadovoljavanje potrebe za obimnim smeštanjim kapacitetima. Kako bi to postigli, poslužili su se strategijom grupisanja apartmanskih jedinica u pet pojedinačnih grupacija, pri čemu se jedinice dovode u prostorni međuodnos varijacijama, rotacijom i ponavljanjem. Spoljašnji prostor u naselju gradiran je od intimnog – atrijum, polujavnog – susedstvo, do javnog – putevi kroz naselje.

Tema oblikovanja pojedinačne smeštajne jedinice, koja može imati jedan ili dva sprata, bila je razvijanje prepoznatljivog vizuelnog identiteta pomoću kojeg se objekti dovode u vezu i određuje im se pripadnost grupaciji. Grupacije se vizuelno razlikuju po boji keramičkog materijala kojim se tretiraju fasade objekata.

U kompleksu apartmana Amarin arhitekte su vešto preplele tipično sa atipičnim i standardno sa neuobičajenim, reinterpretirajući ideju modularne koordinacije kao osnovnog sredstva prostorne organizacije. Razvijajući projekat od smeštajne jedinice ka celini grupacija, stvoren je jedan tipiziran i racionalizovan apartmanski kompleks kome pritom ne nedostaju identitet, atraktivnost i prepoznatljivost.

Dragan Marković
Faktografija
ObjekatApartmanski kompleks Amarin
MestoRovinj (Hrvatska)
ProgramApartmanski smeštaj
Površina14.971 m2
Godina2013.
Autor3LHD
FotografijeIgor Žirojević, Miljenko Bernfest


Situacija - apartmanski klasteri

Situacija – apartmanski klasteri

3LHD Amarin Apartment Village, Foto: Miljenko Bernfest
3LHD Amarin Apartment Village, Foto: Miljenko BernfestŠiri dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja