alta02

Sarajevski bazar novog doba

Izgradnjom tržnog centra Alta duž najznačajnijeg urbanog poteza u Sarajevu, Marijin dvora, koji se pruža sa istoka ka zapadu, od stare osmanske Baščaršije do modernističkih kvartova iz druge polovine dvadesetog veka, upotpunjena je urbana galerija reprezentativne sarajevske arhitekture prošlog veka. Uz otmenost akademske arhitekture Zemaljskog muzeja Karla Paržika, modernističkog kompleksa državnog parlamenta i vladinih zgrada Juraja Neidhardta, te arhitekture postmodernog izraza hotela Holiday Inn i nebodera poslovnog centra UNIS Ivana Štrausa, smestio se i tržni centar Alta istaknutog sarajevskog studija Non stop, koji svojom arhitekturom povezuje sve predhodne slojeve i dostojanstveno, a ne pretenciozno, zastupa neizbežnu sveprisutnu funkciju novog milenijuma.

Sarajevo svakako nije jedini grad u kojem trgovački centar stoji direktno preko puta vladinog kompleksa, ističe Hans Ibelings, ali se ta jukstapozicija, po njemu, ipak može smatrati tipičnom za promenu odnosa u posleratnom i postsocijalističkom društvu, gde su kapitalizam i tržište dobili i uzeli neograničenu slobodu. U današnjem globalizacijskom vremenu, a posebno u bivšim socijalističkim zemljema, kupovina i okupljanja u trgovačkim centrima su postali narodna razonoda, svakodnevne životne i urbane aktivnosti.

Tržni centar Alta formiran je kao povijena i vertikalno razvijena kontinualna tržna ulica koja definiše trodimenzionalno urbano čvorište pešačkih tokova. Prisutnost ove dijagonalne pešačke staze nudi polazište za prosornu organizaciju objekta, grupisanjem svih komercijalnih i uslužnih funkcija po obodu kontinualne pešačke komunikacije.

S obzirom na atraktivnost lokacije, objekat je u funkcionalnom smislu koncipiran kao urbana trgovačka galerija sa ekskluzivnim sadržajima trgovine i usluga koji se razvijaju u suterenu, prizemlju i na tri nadzemne etaže. U prizemlju, objekat je potpuno otvoren sa svih strana, a četri ulaza povezuju sve spoljne pešačke tokove uvodeći ih u prostornu strukturu objekta, čime se dodatno pojačava njegova kontekstualnost. Objekat tako postaje deo urbanog okruženja, te upotpunjuje njegov vizuelni, ambijentalni i funkcionalni karakter.

Smenjivanje stakla i betona pri oblikovanju fasada izražava osnovnu ideju objekta i težnju da se naglasi čitljivost osnovnog koncepta, odnosno da se ustakli povijena betonska traka – čvorište presavijenih pešačkih tokova, i na taj način sačuva transparentnost procesa u objektu. Propusnost i transparentnost trgovačkog centra izražava njegovu stalnu integraciju s gradom. Ideja čvora dodatno je naglašena ukrštanjima slobodnih stepenica i mostova koji povezuju različite nivoe u središnjem otvorenom prostoru novog sarajevskog bazara.

Čista bela fasada, muzejski jednostavna, oslobođena šarenila reklamnih panoa, nastoji se nenametljivo uklopiti u kontekst istaknutih okolnih objekata, ironično ističući intezivnu posećenost i konzumiranje trgovačke galerije, nasuprot zapostavljenim sarajevskim muzejima. Centar Alta uklopljen je u okolni ambijent na još jedan način – svojom arhitekturom objekat aludira na ekcentričnu formu krovne strukture Štrausovih tornjeva UNIS, što je takođe bio jedan od motiva za presavijenu formu.

Projektom centra Alta autori su pokazali da arhitektura trgovačkih objekata može biti mnogo više od zatvorenog komercijalnog ambijenta podređenog količini rentabilnog prostora i istom funkcionalnom obrascu.

Priredio: Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatShopping centar Alta – Bosanski čvor
MestoSarajevo (Bosna i Hercegovina)
ProgramTržni centar / trgovina / poslovanje
Površina22.600 m²
Godina2010.
AutorStudio non stop
Autori: Sanja Galić – Grozdanić, Igor Grozdanić
Saradnici: Edin Avdibegović, Hasnija Kazić, Ardina Pondro, Zlatan Selimović
FotografijeSandro Lendler


alta01m
Tržni centar Alta
Alta




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja