close-closer_instalation_dragoljub_stasic131

A way out – instalacija sa Lisabonskog trijenala arhitekture

Na Lisabonskom trijanalu arhitekture 2013. učestvovao je mladi arhitektura Dragoljub Stašić iz Kosovske Mitrovice, čiji je rad je odabran od strane internacionalnog žirija a u okviru kategorije pridruženih projekata.

Lisabonski trijenale arhitekture je tradicionalna arhitektonska manifestacija koja se održava od 2007. godine i koja okuplja arhitekte iz celoga sveta da prikažu svoje radove, nove ideje i svoje vizije arhitekture u budućnosti. Trijenale se održava pod pokroviteljstvom Njegove Ekselencije Predsednika Portuglaske republike, a od 2010. godine dodeljen joj je i status kulturnog interesea Ministarstva kulture Portugala.

Neobična prijava za trijenale od svakog posetioca sajta tražila je odgovor na različita pitanja koja se bave arihetkurom i njenjim odnosom sa arhitektom. Pitanje za Dragoljuba bilo je Šta je za vas arhitektura / What is architecture for you na šta je odgovorio Izlaz / A Way Out jer se u tom trenutku nije, u svom savkodnevnom radu, bavio arhitekturom. Samim tim, bavljenje strukom je za njega značilo izlaz iz svakodnevnice.

Kasnije, dizajn instalacije je nekako sam po sebi došao jer je u isto vreme trebao da predstavlja izlaz a ujedno i da korespondira sa temom trijenala Blizu, bliže / Close, closer. A Way Out je zamišljen kao teleskop (durbin) kako bi se svako od nas, prvenstveno arhitekte, fokusirao na ono što je bitno u našem svakodnevnom radu. Tri cilindra od kojih svaki uokviruje po jednu reč (A WAY OUT) svojim neonskim crvenim slovima isijava poruku.

A Way Out je samo-reflektivna instalacija o ličnom stanju arhitekte i predstavlja stav da je subjektivno ustvari objektivno, da mi sami možemo (moramo) da oblikujemo našu realnost.

awayout

Otvaranje izložbe instalacije u Kosovskoj Mitrovici je izvedeno ne kao klasično prikazivanje instalacije, već kao perfomas u kome autor na stolici nasuprot instalacije čita instalaciji manifest o arhitekturi i nakon toga se pomera paravan i vidi instalacija.

Instalacija je izložena na Fakultetu tehničkih nauka na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (Kneza Miloša 7) do 20.01.2014. godine svakog radnog dana od 8 do 20 časova.

Faktografija
ObjekatInstalacija A way out
MestoKosovska Mitrovica, Fakultet Tehničkih Nauka
ProgramInstalacija / Performans
Godina2013.
ProjekatDragoljub Stašić
FotografijeBojan Slavković


IMG_4485
IMG_4584
IMG_4572
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (3)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • Sugradjanka
  09.01.2014

  Sve pohvale za mladog inzenjera arhitekture koji je uspeo da u uvako sumornim vremenima dovede Lisabon u K. Mitrovicu i ucini svojim delom da ona postene deo tako velikog arhitektonskog dogadjaja.

  Kao sugradjani, neizmerno smo ponosni.

  Veliko bravo za tebe Dragoljube i hrabro napred, tvoje vreme tek dolazi. Srecno!

 • Pozdrav iz Nisa
  09.01.2014

  Zadivljujuce, zelim Vam srecu u buducim projektima.

 • Pozdrav iz Beograda
  22.01.2014

  Sve pohvale i želimo puno uspeha našem kolegi u daljem, aktivnom radu.